A török kormányfő az iszlamofóbia ellen is tüntetne

Írta: estihirlap.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A török kormányfő vegyes érzelmekkel kommentálta a párizsi megemlékezést – a Le Monde pedig egyértelmű üzenetet küldött néhány államnak, köztük a törököknek és Magyarországnak.

A török kormányfő üdvözölte a vasárnapi párizsi terrorizmusellenes felvonulást, de azt mondta, hogy hasonló reakciókat szeretne látni mecsetek elleni támadások és az iszlámfóbia egyéb megnyilvánulásai esetén is.

150111_orban-forrás Hír24

(forrás: Hír24)

Ahmet Davutoglu ötven más állam-, illetve kormányfővel együtt részt vett a soha nem látott méretű párizsi felvonuláson, amelyet a három iszlamista merénylő által a héten meggyilkolt 17 áldozat emlékére tartottak.

–  Ez (a párizsi felvonulás) egy egész világnak szóló üzenet arról, hogy mindenkinek szembe kell szállnia a terrorizmussal –  mondta a török kormányfő újságíróknak a párizsi török nagykövetségen. – Elvárjuk, hogy hasonló érzékenység jusson kifejezésre a mecsetek elleni támadások vagy az iszlámfóbia esetén is –  idézték török televíziók Davutoglut.

Davutoglu jelenlétét a felvonuláson többen bírálták a közösségi médiában, mivel szerintük Törökországban is megsértik a sajtószabadságot. A Le Monde pedig egyenesen bírálta a francia elnököt, amiért a sajtószabadság ellenségeit is meghívta a Charlie Hebdo-megemlékezésre. Orbán Viktort is orosz és török kollégájával együtt emlegették…

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]