Milliók vonultak az utcákon

Írta: estihirlap.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Becslések szerint másfél millióan vettek részt Párizsban a terrorizmus elleni tiltakozó felvonuláson, melynek élén mintegy ötven ország államfője vonult fel a francia államfő oldalán.

A párizsival párhuzamosan Franciaország vidéki városaiban és Európa-, illetve világszerte hasonló tüntetéseket tartottak.

150111_parisPárizsban a politikai vezetők karöltve, némán mentek, a francia elnökbe balról Angela Merkel német kancellár, jobbról Ibrahim Boubacar Keita mali elnök karolt. Az első sorban volt látható többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Mögöttük vonult más államok vezetőinek társaságában Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A demonstráción Gyurcsány Ferenc volt magyar kormányfő is részt vett.

A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el. Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre.

A felvonulók közül sokan a tüntetést biztosító rendőrökkel is kezet fogtak, megölelték őket, gratuláltak ahhoz, hogy péntek este befejeződött a Charlie Hebdo elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők megölték a merényletet elkövető testvérpárt, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is.

Európa más országaiban és a világ más részein is demonstrációkat tartottak a szolidaritás jegyében. Brüsszelben nagyjából 20 ezer ember vonult utcára az „Együtt a gyűlölet ellen” címmel meghirdetett meneten. Sokan francia zászlót borítottak magukra és „Je suis Charlie” vagy „Együtt a gyűlölet ellen” feliratú, holland vagy francia nyelvű táblákkal vonultak végig a belvároson.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]