„…a törés a szavakban van” Holokauszt-emlékezet és irodalom

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szűcs Teri irodalomkritikus és Fehér Renátó költő tárlatvezetése a kiállításban

PIM kiallitas Szucs Teri tarlatvezetes

A Magyar Holokauszt Emlékév keretében megrendezett kiállítás célja kettős: nyomatékot adni a szembenézés megkerülhetetlenségének, ugyanakkor megmutatni, hogy az emberöltőnyi idő, amely ma elválaszt a Holokauszt traumájától, fogódzókat is kínál a feldolgozáshoz.

Nem egyszerűen magukra a szövegekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, amelyekben a magyar irodalom e trauma megidézésének hiteles formáit hozta létre. Azt is fontosnak tartjuk jelezni, hogy a Holokausztot átélők, illetve a rákövetkező generációk esetében a múlttal való szembesülés tétje, körülményei és módjai egyaránt változtak, s hogy e folyamat a jelenben is tart.

A kiállítás több, egyformán létjogosult megközelítésmódhoz is adalékokkal szolgál, egyfelől a dokumentum- valamint önéletrajzi irodalom, másrészt a fikció, illetve a kortárs médiaművészet területéről hozott példákkal. A felhasznált szövegek nemcsak tartalmuk révén, hanem látványelemként is olyan kiállítási tér létrejöttét szolgálják, amely alkalmas arra, hogy emlékezethelyként működjék.

A kiállítás kurátora: Török Dalma irodalmi muzeológus , PIM

Szakmai konzulens: Szűcs Teri

Látványterv: Jerger Krisztina művészettörténész

Grafikai, tipográfia: Gerhes Gábor képzőművész

Videómunkák: Barnaföldi Anna, Horváth R. Gideon, Maria Lima Victor, Mécs Miklós, Tillmann Hanna, Zilahi Anna – Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia Tanszék

Koordinátor: Rigó Mária, Sólyom András

Az esemény FB-oldala itt.

[popup][/popup]