A szegedi hitközség visszakapta évtizedekkel ezelőtt ellopott kegytárgyait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú kutatómunka eredményeként sikerült fellelni azokat az antik tóraékszereket, kegytárgyakat, amelyeket még az első szegedi zsinagógában használtak, de amelyeket elloptak, így több évtizedre eltűntek. A Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a héten megérkeztek Szegedre, és már láthatók az új zsinagóga előterében.

Egy hanukkia a visszakapott szegedi kegytárgyak közül

Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője a Facebook-oldalán adott hírt arról az örömteli eseményről, hogy a héten megérkeztek a Tisza-parti városba azok az ellopott kegytárgyak, amelyeket a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vásárolt vissza egy izraeli aukciósháztól.

Az antik tóraékszereket az első szegedi zsinagógában használták, de miután ellopták őket, több évtizedre eltűntek. A díszes hanukai gyertyatartót, egy több mint kétszáz éves rimonpárt (a Tóratekercs dísze) és a tóravértet az új zsinagóga előterében tekinthetik meg.

A rabbijelölt hozzátette: a Szegedi Zsidó Hitközség köszöni az ügy érdekében kifejtett erőfeszítést Pataricza DóránakTamási BalázsnakTepper Ágnesnek és Toronyi Zsuzsannának. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]