A Sasz ultraortodox párt vezetője vádalku keretében távozik az izraeli törvényhozásból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A vádalku értelmében a Sasz ultraortodox párt vezetője benyújtotta lemondását a Kneszet elnökének.

A távozó Arje Deri a képen balra

Arje Deri vasárnap benyújtotta lemondó levelét a Kneszet elnökének, Miki Lévinek a főügyésszel kötött vádalkuja részeként – írja az ujkelet.live.

A múlt hónapban kötött vádalku szerint Deri beleegyezik, hogy távozik a Kneszetből, de nem tiltják el, hogy politikai tisztségért induljon a jövőbeli választásokon.

Derit három adóbűncselekménnyel vádolják Jeruzsálem Givát Saul negyedében lévő ingatlanok eladásával kapcsolatban, valamint két rendbeli bevétel bejelentés elmulasztásával.

Az Avichai Mandelblit főügyész és Deri ügyvédje, Navot Tel-Cur között létrejött megállapodás részeként a két fél közösen felfüggesztett börtönt kér a bíróságtól Derinek a 180 000 sékel (18,7 millió Ft) pénzbírság mellett.

Deri Kneszetből való kilépésével Mandelblitnek nem kell foglalkoznia azzal, hogy a volt belügyminiszter tettei erkölcsi vétségnek minősülnek-e, ami megakadályozta volna, hogy induljon a következő Kneszet választáson.

Az egyezség kritikát váltott ki civil szervezetek részéről, akik szerint ezzel Deri könnyen megúszta, és előkészítette számára az utat a gyors politikai visszatéréshez a bűntettei ellenére.

A Legfelsőbb Bíróság a hónap elején elutasította a petíciót, mely arra kérte, hogy avatkozzon be a Deri által aláírt vádalkuba.

Az izraeli Minőségi Kormányért Mozgalom által benyújtott petíció azt kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság Deri elítélése mellett követelje ,,erkölcsi vétség” megállapítását is, amely legalább hét évre eltiltja közhivatal betöltésétől.

A petícióban azt állították, hogy az állam köteles kérni, hogy a bíróság ítélje el Derit erkölcsi vétségért. A Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította a beadványt, és úgy ítélte meg, hogy a vádalku maradhat ahogy van, és Deri politikába való visszatérési kísérleteit a jövőben felülvizsgálhatják a bíróságok.

Mendelblit elutasította azt a 2018-as rendőrségi ajánlást, hogy további vádat emeljenek Deri ellen csalás, bizalommal való visszaélés, pénzmosás, az igazságszolgáltatás akadályozása és hamis tanúzás miatt.

Teljes cikk

[popup][/popup]