A Sasz ultraortodox párt vezetője vádalku keretében távozik az izraeli törvényhozásból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A vádalku értelmében a Sasz ultraortodox párt vezetője benyújtotta lemondását a Kneszet elnökének.

A távozó Arje Deri a képen balra

Arje Deri vasárnap benyújtotta lemondó levelét a Kneszet elnökének, Miki Lévinek a főügyésszel kötött vádalkuja részeként – írja az ujkelet.live.

A múlt hónapban kötött vádalku szerint Deri beleegyezik, hogy távozik a Kneszetből, de nem tiltják el, hogy politikai tisztségért induljon a jövőbeli választásokon.

Derit három adóbűncselekménnyel vádolják Jeruzsálem Givát Saul negyedében lévő ingatlanok eladásával kapcsolatban, valamint két rendbeli bevétel bejelentés elmulasztásával.

Az Avichai Mandelblit főügyész és Deri ügyvédje, Navot Tel-Cur között létrejött megállapodás részeként a két fél közösen felfüggesztett börtönt kér a bíróságtól Derinek a 180 000 sékel (18,7 millió Ft) pénzbírság mellett.

Deri Kneszetből való kilépésével Mandelblitnek nem kell foglalkoznia azzal, hogy a volt belügyminiszter tettei erkölcsi vétségnek minősülnek-e, ami megakadályozta volna, hogy induljon a következő Kneszet választáson.

Az egyezség kritikát váltott ki civil szervezetek részéről, akik szerint ezzel Deri könnyen megúszta, és előkészítette számára az utat a gyors politikai visszatéréshez a bűntettei ellenére.

A Legfelsőbb Bíróság a hónap elején elutasította a petíciót, mely arra kérte, hogy avatkozzon be a Deri által aláírt vádalkuba.

Az izraeli Minőségi Kormányért Mozgalom által benyújtott petíció azt kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság Deri elítélése mellett követelje ,,erkölcsi vétség” megállapítását is, amely legalább hét évre eltiltja közhivatal betöltésétől.

A petícióban azt állították, hogy az állam köteles kérni, hogy a bíróság ítélje el Derit erkölcsi vétségért. A Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította a beadványt, és úgy ítélte meg, hogy a vádalku maradhat ahogy van, és Deri politikába való visszatérési kísérleteit a jövőben felülvizsgálhatják a bíróságok.

Mendelblit elutasította azt a 2018-as rendőrségi ajánlást, hogy további vádat emeljenek Deri ellen csalás, bizalommal való visszaélés, pénzmosás, az igazságszolgáltatás akadályozása és hamis tanúzás miatt.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner
ad joint40 ad dutch40 ad mazsok40 mti_hirfelhasznalo