A roma holokausztra emlékeznek Auschwitzban, Strasbourgban és Budapesten is

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Emlékezni kell a második világháború során meggyilkolt romák százezreiről, és gondoskodni arról, hogy a roma történelem életben maradjon, és alakítsa Európát – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapját megelőzően kedden.

Dunja Mijatovic, az interneten is közzétett közleményében azt írta, a romák múltjával és jelenével kapcsolatos oktatás hiánya olyan helyzethez vezetett Európában, amelyben a román napi szinten gyűlölettel, erőszakkal és mindent átható megkülönböztetéssel szembesülnek.

A romák történelme elismerésének építőelemként kell szolgálnia a cigányellenesség, a társadalmi kirekesztés, a szegregáció és a romák marginalizálódásának leküzdésére irányuló szakpolitikák kidolgozásához és megfelelő végrehajtásához – húzta alá.

Az emberi jogi biztos kiemelte: a történetírás oktatása és a történelemtanítás az emberi jogi jogsértések megelőzésének egyik eszköze. Emellett szükséges emlékművek és emlékhelyek létrehozása is a holokauszt roma áldozatai számára, igazságtételi és megbékélési bizottságok felállítása, a roma aktivisták részvételének biztosítása az igazságszolgáltatási folyamatokban, valamint a cigányellenesség elismerése a romákat célzó rasszizmus sajátos formájaként – írta.

A roma holokauszt évfordulójának emlékeztetőül kell szolgálnia az állami hatóságok számára, hogy eltökélten lépjenek fel e cél, valamint a közös örökség és kulturális sokszínűség megőrzése érdekében a jelen és a jövő generációi számára – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Vera Jourová értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos és Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a holokauszt oktatása továbbra is elengedhetetlenül fontos a diszkrimináció elleni fellépéshez, és a cigányellenesség, az antiszemitizmus, az előítéletesség és a gyűlölet elleni sikeres küzdelemhez. A hátrányos megkülönböztetéssel szembeni fellépésnek lehetővé kell tennie mindenki számára, hogy emberi méltósága és alapvetői jogai ne szenvedjenek csorbát – jelentették ki.

Az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a tagállamok kötelezzék el magukat a romák egyenlőségének, társadalmi befogadásának és részvételének előmozdítását célzó uniós stratégiai keretrendszer mellett. Európának kötelessége megvédeni a kisebbségeket a rasszizmustól és a hátrányos megkülönböztetéstől – húzták alá

“Együtt kell fellépnünk és közös erővel fel kell számolnunk a cigányellenesség minden formáját” – tették hozzá a nyilatkozattevők.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

*

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat 79 fős magyarországi delegációval vesz részt az egykori auschwitz-birkenaui lágerben lévő roma holokauszt-emlékműnél tartandó rendezvényen, Budapesten pedig az Élet Menete Alapítvány emlékezik a vészkorszak roma áldozatairól szerdán – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Mint írták, 79 éve augusztus 2-áról 3-ára virradóra, a náci koncentrációs tábor cigány barakkját felszámolva, több mint négyezer cigány embert gyilkoltak meg.

A Phiren Amenca a ternYpe nemzetközi roma ifjúsági hálózattal – Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszóval – tíz esztendeje tart tematikus konferenciákat, workshopokat Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban – emlékeztettek.

A központi megemlékezésre hétfőn külön autóbusszal 55 roma és nem roma fiatal és civil aktivista utazik Budapestről. Egy 24 fős másik magyar delegáció már korábban elutazott, hogy részese legyen az egy héten át tartó krakkói rendezvénysorozatnak.

Az auschwitz-birkenaui megemlékezéssel párhuzamosan, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és Az Élet Menete Alapítvány közös megemlékezést tart szerdán 11 órától az alapítvány budapesti klubhelyiségében, a Váci út 4. alatt, ahol egyházi vezetők, emberi jogi aktivisták és művészek mondanak beszédet.

“Történelmi és emberi kötelességünk, hogy a roma népirtás 79. évfordulója alkalmából is fejet hajtsunk a vészkorszakban meggyilkoltak emléke előtt, és közösen álljunk ki a rasszizmus, az antiszemitizmus, a fajelméleten alapuló politikai ideológia, valamint a kirekesztő és megbélyegző politikai retorika és közbeszéd ellen” – fogalmaztak a közleményben.

[popup][/popup]