A rendőrség szerint nem bűncselekmény, csak szabálysértés a Hitler-kép

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 444.hu tudósít arról, hogy garázdaság szabálysértése (és nem bűncselekmény) miatt indult rendőrségi eljárás az ellen a leányfalusi telektulajdonos ellen, aki a népszerű Duna-parti sétányra néző háza homlokzatára szombaton sokak megbotránkozását kiváltva egy jókora Hitler-portrét akasztott ki. A kép alsó felén a nácik közismert jelmondata, az “Ein Volk, ein Reich, ein Führer” volt olvasható.

Fotó: 444.hu

A rendőrség a 444 kérdésére elmagyarázta, hogy illegális önkényuralmi jelképnek számít a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács és az ötágú vöröscsillag. Vagyis sem Hitler, sem bárki más náci, nyilas vagy kommunista gyilkos arcképe, illetve ezen mozgalmak jelmondatai sem esnek a törvény hatálya alá.

De akkor miért indítottak egyáltalán eljárást, és miért garázdaság miatt?

A Pest megyei rendőrség válasza szerint azért, mert a Hitler-portré sok arra sétálóban megbotránkozást keltett – a rendőrségre emiatt több bejelentés is érkezett egymástól függetlenül –, ami már megalapozta a garázdaság miatt szabálysértési eljárást.

A rendőrségtől a 444.hu azt is megtudta, hogy még mindig folyik a tavaly indult nyomozás Szentendrén ugyanennek a háznak a gazdái ellen, amiért azok tavaly júliusban egy SS-zászlót akasztottak ki. Abban az ügyben a rendőrség először egyáltalán nem akart nyomozni, majd amikor mégis megtette, gyorsan le is zárta a nyomozást, arra hivatkozva, hogy a háziak azt állították, amit kiraktak, az nem SS jelvény volt, hanem egy stilizált 44-es szám, mert ők villanyszerelők, és egy kollégájuk 44. születésnapját ünnepelték. Az abszurd indokolás az ügyészégnek is szemet szúrt, ezért idén januárban új nyomozásra utasították a szentendrei rendőröket.

Címkék:Hitler-kép, Leányfalu, szabálysértés

[popup][/popup]