A puszta emlékezés nem véd meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A holokausztra emlékezés Németországban kiformálódott kultúrája önmagában nem biztosít védelmet a rasszizmus és az antiszemitizmus új formái ellen – mondta Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke szerdán az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 76. évfordulóján tartott ünnepi ülésen.

Wolfgang Schäuble

A legfőbb közjogi méltóságok részvételével tartott emlékülésen a Bundestag elnöke országa szégyenének nevezte a mai Németország területén az írásos emlékek alapján legalább 1700 éve, 321 óta élő zsidók elleni gyűlölet erősödését.

Hangsúlyozta, hogy meg kell újítani és át kell adni a fiatal nemzedékeknek a holokausztra mint a náci Németországnak az egész emberiség elleni bűnére emlékezés kultúráját.

Charlotte Knobloch

Charlotte Knobloch holokauszttúlélő, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának volt elnöke ünnepi beszédében aláhúzta, hogy a szélsőjobb jelenti a legnagyobb veszélyt a németországi zsidóságra.

Arról is szólt, hogy a holokauszt jelentőségét kicsinyíti, aki a nácik terrorjához hasonlítja a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat. (MTI)

[popup][/popup]