A poklon mentem keresztül – mondja a Hamasz fogságából szabadult 85 éves Holokauszt-túlélő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetet uraló Hamász hétfőn szabadon engedett két idős izraeli túszt, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert, állítása szerint “humanitárius okokból”.

A terrorszervezet pénteken elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant. Legalább 220 másik személyt, köztük Cooper és Lifshitz férjét, elraboltak október 7-én a dél-izrael mészárlások alatt a Hamász terroristái, és még mindig Gázában vannak – írja az ujkelet.live.

Lifshitz, akit Nir Oz kibucból hurcoltak el, délelőtt nyilatkozott a fogságban eltöltött napokról a tel-avivi Ichilov Kórházban.

,,Olyan poklon mentem keresztül, amit soha nem is képzeltünk volna. Tomboltak a kibucban. Nem hittem volna, hogy idáig jutunk” – mondta. ,,Motorkerékpárra fektettek, felrobbantották az általunk épített kerítést, egy különleges, két és fél milliárd dolláros elektronikus kerítést, ami nem segített semmit”.

„Nem tettek különbséget, elraboltak időseket és fiatalokat. Aztán és átszágultak velem a mezőkön. Útközben, amikor a motoron feküdtem, az oldalamon feküdtem, ütöttek, nem törték el a bordáimat, de nagyon fájt, és megnehezítette a légzést.”

Yocheved Lifshitz speaks after being released by Hamas

Hamas releases two elderly Israeli hostages, 85-year-old Yocheved Lifshitz speaks after being released by Hamas Articles: https://www.i24news.tv/en Facebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/ Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_EN Instagram: https://www.instagram.com/i24news/ #i24NEWS #i24NEWSDesk Live news updates throughout the day from around the world.

,,Csoportokra osztottak minket kibucok és lakosok szerint, és mérföldeken keresztül vezettek át minket alagutakon. Az utazás során elvették az órámat és az ékszereimet.”

Lifshitz elmondása szerint az egyik alagúton át egy nagy terembe érkeztek, ahol körülbelül 25 másik túszt gyűjtöttek össze.

„Azt mondták nekünk, hogy hisznek a Koránban, és nem fognak bántani minket, hogy ugyanolyan feltételeket biztosítanak nekünk, mint maguknak”.

Körülbelül 2-3 óra elteltével őt és körülbelül négy másik túszt Nir Ozból egy külön szobába vitték.

„Jött egy mentős és egy orvos”. Matracra tették a túszokat. Az orvos kétnaponta visszatért, és a mentős gondoskodott a gyógyszerekről. „Jól bántak velünk”, gondoskodtak az egészségügyi szükségletekről. „Ők takarították a WC-t, nem mi. Féltek a fertőzéstől. Azt ettük, amit ők”.

Lifshitz a védelmi és biztonsági szervezetek kudarcával kapcsolatban: ,,Mi voltunk a bűnbakok, felgyújtották a mezőinket, és [a mészárlást megelőző jeleket] az Izraeli Védelmi Erők nem vette komolyan… Sábát reggel [október 7-én], amikor minden csendes, nagyon heves ágyúzások folytatok a közösségekre, és a tömeg berontott, [könnyen] áttört a [határ] kerítésen… kinyitotta a kibuc kapuját és tömegesen betörtek. Nagyon szörnyű volt, nagyon nehéz. Folyamatosan lejátszódnak ezek a képek az fejemben.”

Két nappal a szörnyű támadás előtt találkozót tartottak Nir Oz alapítói (1955), akik mind a nyolcvanas éveikben járnak. A mintegy 40 résztvevőből hatan még mindig a kibuc lakói, köztük Oded és Jochi Lifshitz. A videók alapján a hangulat nagyon jó volt, Oded szokás szerint zongorajátékával szórakoztatta a társaságot. Lifshitzék háza a mészárlás során leégett, Oded zongorájából csupán a hamu fedte húrok maradtak meg.

[popup][/popup]