A Pepsi 3.2 milliárd dollárért megvásárolta az izraeli Sodastream céget

Írta: Ziva/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ma reggel a SodaStream házi készítésre alkalmas szódavíz-gyártó gépeket forgalmazó izraeli cég és a PepsiCo amerikai üdítő, élelmiszer és snack cégek piaci felvásárlásában érdekelt gigavállalat hivatalosan is bejelentette a 3.2 milliárd dolláros készpénz akvizíciót.

A nyilvánosságra hozott szerződés értelmében a SodaStream vételára kiemelkedő, 144 dollár részvényenkénti készpénzben történő kifizetést fedez, ami 32% -os prémiumárat jelent az elmúlt 30 nap részvényenkénti súlyozott árfolyama szerint.

A megállapodást mindkét társaság igazgatótanácsa egyhangúlag elfogadta. A tranzakció véglegesítése 2019. januárjára várható, a SodaStream részvényeseinek szavazása és a különböző szabályozási és egyéb szokásos feltételek jóváhagyása után.

Bloomberg riportja szerint az akvizíció a PepsiCo legnagyobb befektetése az elmúlt 8 év távlatában.

PepsiCo 2017-ben többmint 63 milliárd dollár nettó árbevételt termelt, népszerű termékei, mint  például a Frito-Lay, a Gatorade, a Pepsi-Cola, a Quaker és a Tropicana értékesítésével.

Az 1991-ben alapított SodaStream otthoni használatra gyárt és értékesít szódavízgépeket, amelyeknek köszönhetően 30 másodpercen belül otthon készült, friss szódavízet ihatunk. A cég több tucat ízesítőt is forgalmaz, mint például kóla, gyömbér, citromhéj. A SodaStream  termékei többmint 80 000 kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban.

Az elmúlt években a SodaStream neve nemzetközi vonatkozásban a BDS bojkottjának köszönhetően is ismertté vált. Az izrael-ellenes pro-palesztin bojkott kampányát arra alapozták, hogy szerintük a Júdea és Szamária (Ciszjordánia) területén, Maale Adumimban működő és 500 palesztint foglalkoztató gyár hátrányos megkülönböztetésben részesíti a palesztin munkások bérét az izraeliek ellenében. A nemzetközi bojkott hatására a SodaStream 2014-ben a gyárat átköltöztette az ország déli részébe.

Az- állítólag a palesztinokat védő bojkott nyomán kialakult feszült helyzet következtében 500 palesztin vesztette el a munkahelyét. Izrael 74 palesztin munkavállaló számára megadta a munkaengedélyt az országba való beutazásra és február végéig a SodaStream alkalmazottjaként folytathatják a munkát. Jelenleg a cég több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztat az Idan Hanegev ipari parkban, Rahat közelében, egyharmaduk a környező területeken élő beduin.

Teljes cikk.

[popup][/popup]