A Noah Lazar életét kioltó palesztin nyolc golyót lőtt ki és az izraeliek nem viszonozták a tüzet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Folytatódott a hajtóvadászat a terrorista után, aki szombat este Kelet-Jeruzsálemben halálos fegyveres támadást hajtott végre.

Izraeli katonák terrorelhárító bevetésen Júdea és Szamáriában 2022. augusztusában (Fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Mindeközben – írja az ujkelet.live – vasárnap heves zavargások törtek ki Suafatban és Kelet-Jeruzsálem más negyedeiben a biztonsági erők ellen. A becslések szerint a terrortámadás nem változtat azon a döntésen, hogy az ünnep kimenetelekor feloldják a Júdea és Szamária határátkelőire kivetett zárlatot.

A biztonsági erők Júdea és Szamária bizonyos területeire összpontosították erőfeszítéseiket, hogy elkapják a palesztin terroristát. Úgy vélik, a terrorista egyedül tervezte a támadást. Ezzel egy időben az Izraeli Védelmi Erők előzetes vizsgálatot folytatott a támadásról, amiből úgy tűnik, hogy a Suafat ellenőrzőpontnál lévő erők nem az elvártak szerint cselekedtek.

Aviv Kochavi vezérkari főnök tegnap ellátogatott a jeruzsálemi támadás helyszínére, ahol Noa Lazar őrmester elesett.

,,Tanulmányoznunk kell az incidenst, és le kell vonnunk a leckéket az ilyen típusú incidensek megelőzése érdekében – ez a mi felelősségünk, és ezt a legalaposabb módon fogjuk megtenni” – mondta Kochavi.

A Ynet hírportál szerint tegnap délután kihallgatták a terrorista édesanyját és apját, reggel pedig a bátyja, Kaszem Tamimi feladta magát. A terroristát az ellenőrzőponthoz fuvarozó jármű sofőrje még szombat este feladta magát a biztonsági erőknek.

Ezenkívül letartóztattak három személyt, Beit Hanina, Suafat menekülttábor és Anatat húszas éveiben járó lakosait, akiket a támadásban való részvétellel gyanúsítanak.

 

Noah Lazar ((Forrás: IDF twitter fiók)

A nyomozás

A támadás előzetes vizsgálata során kiderült, hogy miután kiszállt az autóból az ellenőrzőponton, a terroristának nyolc golyót sikerült kilőnie az előtte néhány méterrel arrébb álló harcoscsoportra anélkül, hogy bárki tüzet nyitott volna rá.

A fegyvere elakadása akadályozta meg a lövöldözés folytatásában, majd sértetlenül, gyalog menekülni kezdett a közeli Suafat menekülttábor felé.

A biztonsági szervezetek feltételezése szerint a terrorista meg volt győződve arról, hogy az incidens során mártírként hal meg, és nem számolt azzal, hogy meg tud szökni.

A nyomozás azt is megállapította, hogy a támadás az ellenőrzőponton történt műszakváltás során történt – ez az időszak, amely bármely szektorban és bármikor gyenge pontnak számít, ezért fokozott éberséget igényel. Az incidenst követően úgy tűnik, hogy az arénában állomásozó parancsnokok közül legalább néhányat eltávolítanak pozíciójukból.

Teljes cikk

 

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Noah Lazar, palesztin terrorista

[popup][/popup]