A Noah Lazar életét kioltó palesztin nyolc golyót lőtt ki és az izraeliek nem viszonozták a tüzet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Folytatódott a hajtóvadászat a terrorista után, aki szombat este Kelet-Jeruzsálemben halálos fegyveres támadást hajtott végre.

Izraeli katonák terrorelhárító bevetésen Júdea és Szamáriában 2022. augusztusában (Fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Mindeközben – írja az ujkelet.live – vasárnap heves zavargások törtek ki Suafatban és Kelet-Jeruzsálem más negyedeiben a biztonsági erők ellen. A becslések szerint a terrortámadás nem változtat azon a döntésen, hogy az ünnep kimenetelekor feloldják a Júdea és Szamária határátkelőire kivetett zárlatot.

A biztonsági erők Júdea és Szamária bizonyos területeire összpontosították erőfeszítéseiket, hogy elkapják a palesztin terroristát. Úgy vélik, a terrorista egyedül tervezte a támadást. Ezzel egy időben az Izraeli Védelmi Erők előzetes vizsgálatot folytatott a támadásról, amiből úgy tűnik, hogy a Suafat ellenőrzőpontnál lévő erők nem az elvártak szerint cselekedtek.

Aviv Kochavi vezérkari főnök tegnap ellátogatott a jeruzsálemi támadás helyszínére, ahol Noa Lazar őrmester elesett.

,,Tanulmányoznunk kell az incidenst, és le kell vonnunk a leckéket az ilyen típusú incidensek megelőzése érdekében – ez a mi felelősségünk, és ezt a legalaposabb módon fogjuk megtenni” – mondta Kochavi.

A Ynet hírportál szerint tegnap délután kihallgatták a terrorista édesanyját és apját, reggel pedig a bátyja, Kaszem Tamimi feladta magát. A terroristát az ellenőrzőponthoz fuvarozó jármű sofőrje még szombat este feladta magát a biztonsági erőknek.

Ezenkívül letartóztattak három személyt, Beit Hanina, Suafat menekülttábor és Anatat húszas éveiben járó lakosait, akiket a támadásban való részvétellel gyanúsítanak.

 

Noah Lazar ((Forrás: IDF twitter fiók)

A nyomozás

A támadás előzetes vizsgálata során kiderült, hogy miután kiszállt az autóból az ellenőrzőponton, a terroristának nyolc golyót sikerült kilőnie az előtte néhány méterrel arrébb álló harcoscsoportra anélkül, hogy bárki tüzet nyitott volna rá.

A fegyvere elakadása akadályozta meg a lövöldözés folytatásában, majd sértetlenül, gyalog menekülni kezdett a közeli Suafat menekülttábor felé.

A biztonsági szervezetek feltételezése szerint a terrorista meg volt győződve arról, hogy az incidens során mártírként hal meg, és nem számolt azzal, hogy meg tud szökni.

A nyomozás azt is megállapította, hogy a támadás az ellenőrzőponton történt műszakváltás során történt – ez az időszak, amely bármely szektorban és bármikor gyenge pontnak számít, ezért fokozott éberséget igényel. Az incidenst követően úgy tűnik, hogy az arénában állomásozó parancsnokok közül legalább néhányat eltávolítanak pozíciójukból.

Teljes cikk

 

Címkék:Noah Lazar, palesztin terrorista

[popup][/popup]