A New York Times kivonul Oroszországból a “Fake News” törvény miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A The New York Times Co. közölte, hogy kivonja szerkesztőségi munkatársait Oroszországból, néhány nappal azután, hogy az orosz alsóház törvényt fogadott el, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik a hatóságok szerint „hamis információkat” közölnek az ország ukrajnai inváziójáról.

“Oroszország új törvénye az Ukrajna elleni háborúról szóló független, pontos tudósítások kriminalizálására törekszik” – közölte kedden a New York Times szóvivője. “A régióban dolgozó szerkesztőségi munkatársaink biztonsága érdekében egyelőre kivonjuk őket az országból. Várjuk, hogy minél hamarabb visszatérjenek, miközben figyelemmel kísérjük az új törvény alkalmazását.”

A törvény – az ország büntető törvénykönyvének módosítása, amelyet az orosz parlament alsóháza pénteken hagyott jóvá – kimondja, hogy bárkit, akit bűnösnek találnak az orosz fegyveres erők bevetésével kapcsolatos hamis információk és adatok tudatos terjesztésében, 15 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy 1,5 millió rubelig  (10 500 dollár) terjedő pénzbírsággal büntetnek.

Számos nagy médium lépett az új törvényre válaszul. A CNN pénteken közölte, hogy leállítja oroszországi adásait, míg a BBC és a Bloomberg News úgy döntött, hogy felfüggeszti újságírói tevékenységét az országban. A The Washington Post szombaton közölte, hogy egyes cikkeiből eltávolítja a dátumokat, mivel továbbra is tisztázni kívánja, hogy Oroszország új korlátozásai vonatkoznak-e a nemzetközi hírszervezetekre.

WSJ

Címkék:BBC, Bloomberg, CNN, fake news, New York Times, Oroszország

[popup][/popup]