A nemzetközi közösség nem fogad el egyoldalú megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére Párizsba összehívott békekonferencia résztvevői megerősítették vasárnap, hogy elkötelezettek a kétállami megoldásban, azaz Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásában, és nem ismernek el semmilyen egyoldalú lépését, amely veszélyeztetné a tárgyalásos megoldást, nevezetesen a határok kérdésében vagy Jeruzsálem státuszát illetően.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter

Több mint hetven ország képviselője a zárónyilatkozatban felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy “fejezzék ki elkötelezettségüket a kétállami megoldás mellett, és tartózkodjanak olyan egyoldalú lépésektől, amelyek veszélybe sodorhatják a tárgyalásos megoldást a határokról, Jeruzsálemről és a menekültekről” – olvasható a dokumentumban, amely leszögezi, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni az egyoldalú lépéseket.

Az üzenet elsősorban szimbolikus jellegű, miután az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége a gyakorlatban egyre távolabb kerül, az izraeli telepbővítésekkel és a palesztinok által elkövetett merényletekkel, ami mindkét oldalon a radikalizálódást erősíti. A francia diplomácia ráadásul öt nappal azelőtt szervezte meg a találkozót, hogy Donald Trump átveszi a hatalmat az Egyesült Államokban. A megválasztott republikánus amerikai elnök kiszámíthatatlannak és túlságosan Izrael-barátnak ítélt nyilatkozatai a kérdésben ugyanis nyugtalanítják a nyugati diplomaták egy részét.

A zárónyilatkozat semmilyen módon nem utal Donald Trump azon elképzelésére, amely szerint az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezné Tel Avivból Jeruzsálembe. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter viszont egyértelműen “provokációnak” nevezte sajtótájékoztatóján az amerikai külképviselet esetleges átköltöztetését, s óva intett annak “nagyon komolyan következményeitől”. Azt is megerősítette, hogy a konfliktus rendezésének “alapja” az 1967-es határoknak és az ENSZ idevonatkozó nagy határozatainak kell lennie, amelyek felszólítják Izraelt, hogy vonuljon ki az 1967-es hatnapos háború után elfoglalt területekről.

John Kerry amerikai külügyminiszter üdvözölte, hogy a záródokumentum “kiegyenlített”, és elítéli a palesztin oldalon az erőszakos cselekményeket, és az arra történő uszításokat. Jelezte, hogy telefonon beszélt vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy megnyugtassa, miután az értelmetlennek és feleslegesnek nevezte a párizsi találkozót. Kerry azt is megígérte az izraeli kormányfőnek, hogy a párizsi konferenciának nem lesz folytatása, és hogy az Egyesült Államok szembeszáll minden benyújtott Izrael elleni határozattervezettel az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Sem az izraeliek, sem a palesztinok nem voltak jelen az értekezleten. Az izraeli miniszterelnök korábban többször figyelmeztetett arra, hogy Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyezkedni a békefolyamatról, a palesztinok viszont évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére, és üdvözölték a párizsi konferencia összehívását.

A párizsi konferencia elsősorban szimbolikus jellegű volt, és elemezők szerint várhatóan nem lesz semmilyen következménye, ugyanakkor része az izraeli-palesztin válságot illetően az utóbbi időben született nemzetközi megnyilatkozásoknak, amelyek közül a legfontosabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 23-án elfogadott határozata felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken.

A zárónyilatkozatban az is szerepel, hogy az év végéig egy újabb nemzetközi találkozót tartanak az izraeli-palesztin békefolyamat helyzetéről “minden olyan résztvevővel, aki jelen kíván lenni”.

[popup][/popup]