A német külügyminiszter Izraelt győzködi, hagyjon fel az annexióval

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A 13-as csatorna riporterének nyilatkozó izraeli és európai diplomaták szerint Heiko Maas német külügyminiszter jövő héten villámlátogatást tesz Izraelben, hogy figyelmeztessen a következményekre, amiket Júdea és Szamária egyes részeinek annektálása vonhat maga után. Németország reméli, sikerül elkerülni a nemzetközi patthelyzetet, és az izraeli és a palesztin fél visszatér a tárgyalásokhoz.

Heiko Maas

A riport szerint az izraeli és az európai tisztviselők egyetértenek abban, ha Izrael előmozdítja az egyoldalú annektálát az szankciókat von maga után az EU részéről.

A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu miniszterelnök és partnere, Beni Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

A Trump-kormány még nem döntötte el, hogy zöld utat ad-e Netanjahunak az annektáláshoz.

A Netanjahu által kijelölt dátum azonban más miatt is fontos: Németország júliustól veszi át az EU soros elnökségét, továbbá júliusban az ENSZ Biztonsági Tanácsában is elnökölni fog, így kulcsszerepet játszik majd az annektálással kapcsolatos európai és nemzetközi reakciókban.

Maas szerdán érkezik Izraelbe az új izraeli külügyminiszter, Gabi Askenázi (Kék-Fehér) vendégeként. Várhatóan találkozni fog Netanjahuval és Gantzcal is.

Az izraeli tisztviselők és az európai diplomaták szerint Maas két üzenetet fog továbbítani: Izrael rendkívül fontos Németország számára, és erősíteni akar ezen a szövetségen, ugyanakkor Németország határozottan ellenzi az egyoldalú annektálás felé tett lépéseket, és ezek a lépések árthatnak Izrael kapcsolatainak Németországgal és az EU-val.

A német kormányt aggasztja, hogy ez az ügy arra kényszerítheti őt, hogy válasszon az Izraellel való szövetsége, a nemzetközi jog tiszteletben tartása, valamint az EU régóta fennálló álláspontjai és alapelvei között.

Maas várhatóan arra kéri majd izraeli kollégáit, hogy ne kényszerítsék Németországot ilyen nehéz helyzetbe, és figyelmeztetni fog, hogy ha erre sor kerül, Németország a nemzetközi jogot fogja támogatni.

Maas a közelmúltban Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek is kifejezte az annektálással kapcsolatos aggodalmát, továbbá megvitatta a kérdést a jordán külügyminiszterrel és a palesztin miniszterelnökkel is.

Maas izraeli útja után ülnek össze az EU-tagállam külügyminiszterei megtárgyalni az annektálás ügyét.

Teljes cikk

[popup][/popup]