A Művész moziba költözik a Zsidó Filmfesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Számos, Magyarországon először látható filmmel, többek közt Oscar-esélyes világháborús történettel és rendhagyó kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket november 20. és 23. között a III. Zsidó Filmfesztivál.

zsifi

Kép a Kódjátszma című filmből

 

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont volt mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

A fesztiválra jegyek november 10-től kaphatók a Művész moziban, illetve a mozi weboldalán.

A filmfesztivál kuratóriuma: Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője, Csörgits Hunor, filmes szakember, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, Garancsi Ágnes, a Cirko vezetője, filmes szakember.

A fesztivált György Péter nyitja meg, a megnyitó része lesz a napokban elhunyt Margitai Ági emlékének dedikált moziszék átadása. Az emléktábla és a szék a filmfesztivál ideje alatt a Művész moziban, utána pedig a Bálint Házban lesz elhelyezve.

A fesztivál nyitófilmje az a Kódjátszma (The Imitation Game), amely Alan Turing brit matematikus figuráján keresztül mutatja be a második világháború színfalak közötti küzdelmét, az angol és a német hírszerzés, illetve kódfejtők harcát. A világháború sorsát nagyban befolyásoló események Benedict Cumberbatch és Keira Knightley főszereplésével elevenednek meg; a film a téli Oscar-szezon egyik favoritja.

Szintén különleges filmélményt kínál a Gett – Viviana Amsalem pere című film. Az alkotás központi figurája egy válni készülő izraeli nő megpróbáltatásain keresztül mutat be egy férfiak uralta világot, amelyben a társadalmi konvenciók és merev vallási szabályok lehetetlenné teszik a szabad életet. A Gett szerepelt a 2014-es Cannes-I Filmfesztiválon, a jeruzsálemi filmfesztiválon júliusban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést és a közönségdíjat.

A fesztivál nem csak a moziteremben zajlik: a program része a két tematikában indított Hosszúlépés városi séta is, ahol péntektől vasárnapig szakavatott vezetéssel híres filmforgatási helyszíneket, illetve elrejtett zsinagógákat kutathatnak fel a belvárosban az érdeklődők.

A fesztivál programjának része a Daazo.com-mal közösen indított rövidfilm-pályázat, illetve több kísérőprogram és beszélgetés.

A vetített filmek:

A vetített filmek és egyéb programok részletes listája a www.zsifi.org oldalon található.

[popup][/popup]