A Mazsihisz elnöke Indiába utazott Holokauszt-megemlékezésre

Írta: breuerpress - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A program részeként előadások és panelbeszélgetések hangzottak el az európai holokausztról, Nehru szerepéről a zsidó menekültek Indiában történő befogadásáról.

Heisler Indiában

2015 márciusától egy esztendeig Magyarország volt a kormányok közötti IHRA (Holokauszt Emlékezési Szövetség) szervezetének elnöke. Az sikeres programsorozat záró eseményeként a magyar kormány Mumbaiba szervezett egy megemlékezéssel összekötött kerekasztal beszélgetést Mumbai tudományegyetemén, a helyi zsidó közösség, Izrael nagykövete és Maharastra tartomány kormányzójának részvételével. A Takács Szabolcs államtitkár, IHRA elnök által vezetett delegáció tagjaként Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke is részt vett a programokon.

A zsidóság indiai története az ókorra nyúlik vissza. A legrégebbi zsidó közösségek beilleszkedtek a helyi társadalomba, sok helyi szokást, tradíciót átvettek, vagy beépítettek mindennapjaikba.

Az IHRA által szervezett program részeként előadások és panelbeszélgetések hangzottak el az európai holokausztról, Nehru szerepéről a zsidó menekültek Indiában történő befogadásáról, a Roma holokausztról. A magyar delegáció tagjaként Heisler András megbeszélést folytatott a JDC (Joint) helyi vezetőjével, Elijah Jacobbal, aki a magyar delegációt vendégül látta a Joint által fenntartott közösségi házban. A magyar vezetők találkoztak azokkal a zsidó fiatalokkal, akik az elmúlt esztendőkben a szarvasi Lauder táborban jártak, illetve akik idén készülnek oda Indiából.

A Mumbai zsidó közösség hagyományosan szoros és jó kapcsolatokat ápolt a helyi muszlim közösséggel. Mára sajnos változott a helyzet, körükben ugyanis általánosnak mondható az Izrael és zsidó ellenesség.

Mumbaiban 2008-ban súlyos terrortámadások voltak, mely egy része a zsidó közösséget is érintette. 2008-ban a chabad által fenntartott Nariman Házat érte brutális támadás, de abban a helyi szállodában is több tucat halálos áldozattal járó vérengzést volt, amelyik a magyar delegációnak adott szállást. A magyar delegáció tagjai megemlékeztek az áldozatokról a szálloda emlékfalánál. Az indiai zsidó közösség nagyra értékelte, hogy az akkori muszlim vezetés a megölt terroristákat szimbolikusan a városon kívül temettette el.

Mumbai fejlődésére – Budapesthez hasonlóan – nagy hatással volt a zsidóság jelenléte. A vendégek megtekintették azokat a ma is működő, 100-150 éves létesítményeket, amelyeket zsidók alapítottak.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]