A Mazsihisz a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Mazsihisz az alábbi reflexiót juttatta el a Jewish Telegraphic Agency tudósítójának minapi cikkére, melyet a Szombat is szemlézett, így a válasz közlésére szerkesztőségünket is megkérték.

Tisztelt Lipsicz Úr!

Örültünk volna, ha  cikke megjelenése előtt megkérdez bennünket.

Válaszainkat természetesen így is megküldjük.

1.       A Mazsihisz minden fórumon, közleményében, nyilatkozatában deklarálta, hogy a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni. Szövetségünk hivatalos álláspontja a mai napig változatlan és ezen néhány közösségünkhöz tartozó személy magánvéleménye nem módosít. Magánvéleményüket eltérő politikai motivációk is vezérelhették, amelyek a soronkövetkező önkormányzati választásoktól nem függetleníthetők. A megszólaltatottak magánvéleményére nem kívánunk konkrétan reagálni. Szövetségünk álláspontja ebben a kérdésben szilárd alapokon áll.

2.       Hasonló egyértelműséggel nem kívánunk a magyarországi pártpolitikába beavatkozni. Magyarország legnagyobb zsidó felekezeteként nem dolgunk a pártok ügyeit intézni. Nem minősítjük sem a szélsőjobb és jobboldali pártok közötti, sem a szélsőjobb és baloldali pártok közötti koalíciókat. Mindkettőből van elég! A koalíciókötés a pártok kompetenciája, a választóké pedig az, hogy elfogadják-e azokat. Az egyházaknak ebben a kérdésben nem osztottak lapokat. 

3.       A Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik. Szövetségünk a jelenlegi magyar kormánnyal számtalan területen sikeresen kooperál. Együttműködéseink értékközpontúak, kerüljük a kollaborációt és következetesen hangot adunk a zsidóságot, a történelmi emlékezést sértő jelenségeknek – függetlenül attól, hogy az éppen a hatalommal szembeni konfliktus felvállalását jelenti-e. A jelenlegi magyar kormány támogatja az egyházak munkáját, így a zsidó közösség fejlődését is. Kapcsolatunk a kormánnyal kiegyensúlyozott.

Kérdéseinek megválaszolásán túl felhívjuk szíves figyelmét, hogy Magyarországon október 13-án önkormányzati választásokat tartanak. Választásokkor egyes politikai szereplők nyomást kívánnak gyakorolni az egyházakra, hogy értékelvű hozzáállásukat feladva tevőlegesen is támogassák őket. A Chabaddal ellentétben a magyarországi zsidóságot tradícionálisan képviselő Mazsihisz nem száll be egyetlen párt kampányába sem. Kifejezetten ügyelünk arra, hogy a felfokozott hangulatú kampányidőszakban csak különösen kirívó esetekben szólaljunk meg. Korábbi választások során gyakorolt önmérsékletünket a zsidó közösség visszaigazolta. Legjelentősebb zsidó felekezetként alapvetően híveinknek kell megfelelnünk: a tórai hagyományokat nem kívánjuk politikai haszonszerzés céljaira használni.

A Mazsihisz 30 magyarországi taghitközség ernyőszervezete, amelyben a világi és a vallási vezetés tradicionálisan különválik. Közéleti kérdésekben a Szövetség választott világi vezetői kaptak felhatalmazást a szervezet képviseletére. A Mazsihisz sokszínű, vibráló közösség, közéleti ügyekben hivatalos irányvonala tagjai számára iránymutató.

[popup][/popup]