EMIH rabbi: Az Orbán-kormány zsidó nézőpontból közel áll az ideálishoz

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magyarországon néhány baloldali zsidó kész együttműködni a párttal, amit egy korábbi neonáci vezet – írja  Cnaan Liphshiz, a Jewish Telegraphic Agency (JTA) tudósítója a Times Of Israel-ben.

Orbán a Siratófalnál (Fotó: AFP, Menahem Kahana)

Természetesen a Jobbikról van szó, melynek a szerző ismerteti hátterét és botrányos antiszemita ügyeit is.

Az ellenzék körében terjedő együttműködést teszi cikke tárgyává a szélsőjobboldali párttal, melynek hátterében az Orbán kormánnyal szembeni elkeseredett küzdelem húzódik. Még a Mazsihiszben is vannak olyanok, akik hívei egy ilyen együttműködésnek, állítja a szerző, annak ellenére, hogy a Jobbikban virulens a rasszizmus.

A szerző cikkében emlékeztet a Soros György elleni – sokak, így a Mazsihisz szerint is antiszemita jellegű eszközöket is alkalmazó kormánypropaganda-hadjáratra.

“Teoretikusan nézve a dolgot – mondja Schönberger Ádám, a Marom szervezet vezetője – “a Fidesz szélsőjobboldali párt és a Jobbik a jobbközép párt, de továbbra is a szélsőjobboldalon van”. Schönberger kritikus a Jobbikkal való baloldali együttműködéssel szemben is, mert úgy véli, kudarcra van ítélve.

“Az elmúlt három-négy évben a Mazsihisz valóban kevésbé kritikus a Jobbikkal szemben” – fogalmaz nyilatkozatában Feldmájer Péter, korábbi Mazsihisz elnök. “Valaki [a Mazsihiszben] kitalálta, hogy a baloldali ellenzéknek csatlakoznia kell a nácikhoz, hogy legyőzzék a Fideszt.” Feldmájer szégyentelinek és árulásnak nevezte ezt.

A Mazsihisz tagadja, hogy támogatná az együttműködést a baloldal és Jobbik között, mert nem támogat egyetlen pártot sem.

“Nem volt, nincs, és nem lesz semmilyen kapcsolatunk a Jobbikkal” – fogalmazott Heisler András Mazsihisz elnök a JTA-nek. Kételkedik a Jobbik antiszemitizmus elleni elkötelezettségében, minthogy a párt vezetői antiszemita kijelentéseket tettek.

Shmuel Glitsenstein / Glitzenstein Sámuel rabbi, egyike a Magyarországon működő 17 Chabad-kötődésű EMIH rabbinak, erősen kételkedik abban, hogy a Fidesz fenyegetést jelent a zsidókra nézve.

“Zsidó perspetívából, az Orbán-kormányok közel állnak az ideálishoz” – mondta a JTA-nek.

Az EMIH és a Mazsihisz is dollármilliókat érő ingatlanokat és támogatásokat kapott a kormánytól, számos új zsinagógát és zsidó iskolát nyitva az országban.

“Azok, akik antiszemitizmus elleni harcról beszélnek és most készek együttműködni a Jobbikkal, képmutatásról tesznek tanúbizonyságot, és közönyről a zsidógyűlölettel szemben” – mondta Glitsenstein rabbi.

Forrás: JTA, Times Of Israel

Kapcsolódó cikk:

A Mazsihisz a Jobbikkal nem kíván semmilyen kapcsolatba lépni

 

[popup][/popup]