A kritikai rasszelmélet kockázatai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A társadalomtudományokban rasszizmusnak számít, ha valaki az intelligencia avagy a viselkedés genetikai összefüggéseit a származás és bőrszín tükrében vizsgálja. Az orvostudományban azonban jóval nagyobb a tét. Az etnikai kisebbségek is rosszul járnak, ha a politikai korrektség miatt száműzik a rassz fogalmát az orvosbiológiából.

képünk illusztráció

Az orvostudomány és a közegészségügy kérdéseibe avatkozó kritikai rasszelmélet minden amerikai jólétét veszélyezteti. Leginkább a nem fehérekét” – írja a City Journalben Connor Harris, a Manhattan Institute ifjú kutatója – szemlézte a hírt a metazin.hu.

A cikk apropója a koronavírus lefolyásának esetleges genetikai összefüggése körül kialakult vita.

Harris a New York-i Mount Sinai kórház három kutatójának szeptemberben publikált tanulmányára hivatkozik, amely genetikai tényezőkkel hozta összefüggésbe, hogy a fekete bőrűek körében súlyosabb a koronavírus okozta megbetegedés lefolyása.

Bár az ENSZ júniusi kutatása hasonló eredményre jutott, a különbséget szociális okokkal – az anyagi helyzettel, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréssel és az intézményes rasszizmus jelenlétével – magyarázza.

A Mount Sinai orvosai szerint azonban egy az afro-amerikaiakra jellemző gén okozza a feketék nagyobb fogékonyságát a koronavírusra. A tanulmány hatalmas felháborodást váltott ki. A szerzőket és a kutatást közlő Journal of American Medical Association folyóiratot rasszizmussal vádolták, amire a tudományos folyóirat visszavonta a publikációt.

Teljes cikk

[popup][/popup]