A koronavírus miatt zárva tartanak a zsinagógák, a széderesték is elmaradnak

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) krízismenedzsment csoportja a mai ülésén lényegbevágó döntéseket hozott a koronavírus terjedésének megelőzésére a Mazsihisz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a rabbikar vezetésének egyetértésével.

“Elrendeltük budapesti és vidéki zsinagógáink bezárását március 13-i, pénteki hatállyal, a döntés visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak.

Kértük közösségünk tagjait, hogy a zsinagógákon kívül tervezett, önszerveződő istentiszteleteket mellőzzék.

Elrendeltük a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga bezárását, a turisztikai forgalom felfüggesztését. Az intézkedés a március 13-i kapuzárás után visszavonásig érvényes.

A szövetséghez tartozó közösségek számára elrendeltük, hogy az idei széderestéket ne tartsák meg, a rabbiságunk pedig felhívta híveink figyelmét arra, hogy semmiféle halachikus előírás sem írhatja felül az élet megóvásának és az egészség megőrzésének parancsát.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a kormány intézkedéseit, ezek ismeretében várhatók további döntéseink.

A Mazsihisz és a BZSH vezetése, valamint a krízismenedzsment csoport kéri közösségünk tagjainak megértését és együttműködését annak érdekében, hogy közös erőfeszítéssel és összefogással minimálisra csökkenthessük az esetleges járvány kitörése esetén várható veszélyeket” – fogalmaz a közlemény.

Kapcsolódó cikk:

Az EMIH továbbra is megtartja a rendszeres zsinagógai imákat

[popup][/popup]