A király jelenlétében adták át a marokkói zsidó múzeumot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A marokkói Essaouira városában az uralkodó jelenlétében adták át a Bayt Dakira, vagyis az Emlékezet Háza elnevezésű zsidó múzeumot, amelyet a helyi zsidóság tiszteletére és emlékére emeltek. A mintegy másfél millió dollárba került intézmény létrehozásának költségeit javarészt a marokkói állam fedezte.

A marokkói király január 15-én kereste fel a zsidó múzeumot

A napokban VI. Mohamed király is ellátogatott az Essaouirában ünnepélyes körülmények között átadott Bayt Dakira (az Emlékezet Háza) című intézmény megnyitására. Egy régi, de felújított épületben kialakított kulturális központban helyet kapott egy múzeum, egy kutatórészleg, egy kulturális rendezvények megrendezésére lehetőséget biztosító terem és egy kis zsinagóga is.

A központ feladata a marokkói zsidóság történetének bemutatása és emlékezetének megőrzése lesz. A kulturális létesítmény létrehozását Andre Azoulay, egy Franciarországban tanult marokkói zsidó vezette, aki a király egyik főtanácsadója. A központ kialakítását a marokkói állam finanszírozta magánadományok bevonásával.

Andre Azoulay, a marokkói király tanácsadója az Emlékezet Házában (Fotó Fadel Senna / AFP)

Essaouira városában korábban nagy létszámú zsidó közösség élt, arányuk egy időben elérte a lakosság 40 százalékát. Sokan Izrael állam megalapítása után elhagyták az arab országot, így a városban már csak maroknyi zsidó él – írja a mazsihisz.hu a Jerusalem Post nyomán.

[popup][/popup]