A kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről egyeztetett az iráni elnök és az örmény miniszterelnök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nikol Pashinian és Ebrahim Raisi találkozója Tadzsikisztán fővárosában, Dusanbében, 2021-ben

– Az iráni-örmény kapcsolatok elmélyítéséről, és az Örményország és Azerbajdzsán közötti feszültségről egyeztetett telefonon Ebrahim Raíszi iráni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök – jelentették csütörtökön iráni hírügynökségek.

Az iráni elnöki hivatal tájékoztatása szerint a felek megegyeztek a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében, elsősorban az energiaszektorban és a közlekedésben.

“A régiós geopolitikai egyensúly fenntartása, az országhatárok védelme, az államok szuverenitásának megőrzése és a térség országai között átívelő kommunikációs infrastruktúra az iráni külpolitika egyik prioritása” – szögezte le Raíszi.

Az iráni elnök emellett kiemelte, hogy Teherán támogatja az örmény-azeri kapcsolatok normalizálását, s reményét fejezte ki, hogy a felek tárgyalásos úton rendezik a köztük fennálló vitás kérdéseket. Hangsúlyozta, hogy a rendezési folyamat során “szem előtt kell tartani a nemzetközi jogot és a két ország szuverenitását, illetve területi egységét”.

Az iráni külpolitika egyik célja, hogy elősegítse a térség országai közötti vitás kérdések rendezését – hangsúlyozta Raíszi.

A beszélgetés során az elnök bírálta Izraelt, amely szerinte – az IRNA megfogalmazásában – “befurakodik mindenhová”, és destabilizálja a régiót, és leszögezte: meg kell akadályozni, hogy Izrael befolyásra tegyen szert a közel-keleti térségben.

MTI

Címkék:Irán, kapcsolatok, Örményország

[popup][/popup]