A JÓB LÁZADÁSA c. film vetítése a Bálint házban. Vendég: RUDOLF PÉTER.

Írta: balinthaz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jób lázadása

Filmes beszélgetéssorozatunk körbejárja, mely filmekben és hogyan bukkant fel (felbukkant-e egyáltalán) a zsidó identitás, a zsidó életmód, mint téma, milyen szerepet játszanak zsidó karakterek az 1945 után újraéledő magyar filmművészetben.

Több szempontból is az elhallgatások korszakának nevezhetjük ezt az időszakot, hiszen akár az egyes családok, akár a nagyobb közösségek úgy élték meg, bizonyos dolgokról jobb, ha nem beszélünk. Az asszimiláció új formában élt tovább. Széles körben vallott közvélekedés volt, jobban jár a gyerek, az unoka, ha nem is tud a zsidóságáról. És jobban jár a filmes, ha nem feszegeti ezt a témát.
Oscar-díj (1984) – Legjobb idegennyelvű film jelölés: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna

színes, magyar filmdráma, 105 perc, 1983 (12)
Gyöngyössy Imre Oscar-díjra jelölt filmje a második világháború drámai és fájdalmas időszakáról szól. A zsidó Jób, feleségével, Rózával, egy kis magyar faluban él. Hét gyermeküket a felnőttkor elérése előtt eltemették, ezért a család utód nélkül maradt. 1943-ban örökbe fogadják a katolikus neveltetésű Lackót. Jób úgy akar tekinteni a fiúra, mint a saját gyermekére. A férfi elkezdi tanítani Lackót az élet bölcsességére és a zsidó vallásra. A házaspár nagyon örül, mert a gyermek fogékonynak bizonyul az új hit felvállalására. Egy nap azonban Jóbot és Rózát koncentrációs táborba hurcolják. Vajon mi fog történni a magányos Lackóval?
[popup][/popup]