A Human Rights Watch szerint Izrael „apartheid bűncselekményeket követ el”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Human Rights Watch kedden közzétett egy jelentést, amelyben kijelentette, hogy Izrael “Ciszjordániában” (Júdea és Szamária), a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben ,,emberiség elleni bűncselekményeket” követ el, ideértve az „apartheidet” is.

Egy filmkocka a HRW által közzétett videóból

A New York-i székhelyű civil szervezet – tudósít az ujkelet.live – amely a világ egyik legbefolyásosabb emberi jogi szervezete, 43 éves története során először vádolta Izraelt az apartheid bűntettével.

„Átlépve egy küszöböt: az izraeli hatóságok, valamint az apartheid és üldözés bűnei” címet viselő jelentés 213 oldalt tesz ki.

Ciszjordániában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben a HRW állítása szerint a palesztinok „szisztematikus elnyomása” és az ellenük elkövetett „embertelen cselekmények” együttesen az apartheid bűncselekményét jelentik.

Az apartheidet a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó római statútum emberiség elleni bűncselekménynek tekinti. A definíciónak három eleme van: a szándék az egyik faji csoport uralmának fenntartására a másik felett; a másik csoport szisztematikus elnyomása; és embertelen cselekedetek.

A római statútum és a nemzetközi szokásjog az üldözés (persecution) bűntettét egy faji, etnikai vagy más csoport megkülönböztető szándékú jogfosztásaként határozza meg.

Ciszjordániában a HRW állítása szerint az elnyomás drákói katonai uralmat jelent a palesztinok felett, míg az izraeli telepesek teljes jogokat élveznek az izraeli törvények szerint. Ez szisztematikus elnyomást jelent, ami apartheidnek felel meg – állítja a HRW.

Teljes cikk

 

Címkék:Human Rights Watch, Izrael, jelentés

[popup][/popup]