A holokauszt gyermekáldozatainak állítottak emlékművet Nagyváradon

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A haláltáborokba deportált gyermekekre emlékeztető műalkotást, a 13 évesen Auschwitzba hurcolt Heyman Éva szobrát leplezték le csütörtökön Nagyváradon – tudatta a Maszol.ro portál.

Az emlékmű jelképes helyen, az egykori nagy gettó területén, az egykori Rhédey-kert (mai Balcescu-park) bejáratánál látható. “Az észak-erdélyi holokauszt idején Nagyváradról deportált gyermekek emlékére. Ebből a parkból indultak a vonatok Auschwitzba 1944. májusában és júniusában” – olvasható magyarul, románul és angolul a felirat az egészalakos bronzszobor talapzatán.

szob1

(forrás: maszol.ro)

A szobor a nagyváradi Heyman Éva (1931 Nagyvárad – 1944. Auschwitz) nevét viseli, de a holokauszt váradi és bihari gyermekáldozatainak emlékműve – hangsúlyozta Teszler Emília, a szoborállítását három éve kezdeményező Tikvah Egyesület vezetője. Elmondta, a kezdeményezést nagyváradi, izraeli, amerikai, kanadai, nagy-britanniai adományozók is támogatták. A szobor mellett nem hangzottak el beszédek, a leleplezés előtt a Bihar megyei könyvtár adott otthont egy rövid együttlétnek, a beszédeket itt mondták el.

“Nagyon fontos emlékezni az egykori Évákra, mert a világ fejlődése ellenére a jelen Évái között most is sokan szenvednek a háborútól vagy az üldöztetéstől, a jövő Éváinak pedig jobb világot kell teremtenünk” – mondta Flor Kent, a szobor venezuelai származású, Angliában élő alkotója. Hozzátette, nem volt nehéz dolga a megmintázással, hiszen Heyman Éváról fényképek maradtak fenn, megtalálták a naplóját is. A képeken látható mosoly nincs a szobor arcán – jegyezte meg az alkotó.

Shraya Kav rabbi rámutatott: akik foglalkoznak a soával, tudják, hogy aki igazán beszélni tudott volna a borzalmakról, az nem élte túl a gázkamrákat. “Két érzés, a szomorúság és a remény él bennünk” – mondta Nagy Dávid, a nagyváradi messiáshívő zsidó közösség rabbija, aki kifejtette: szomorú, hogy szükség van az emlékműre, ám ameddig vannak, akik ilyen emlékműveket állítanak, nem vész el a remény, hogy tudassuk, hova vezet a gyűlölet a zsidók vagy bárki más ellen.

Antonio Faur történész, a Nagyváradi Egyetem keretében működő, Heyman Éva nevét viselő központ vezetője felidézte, hogy több mint harmincezer zsidót deportáltak Nagyváradról és Biharból, ám tíz százalékuk sem tért vissza. A megemlékezésen Virgil Bercea görög katolikus és Böcskey László római katolikus megyéspüspök is felszólalt.

A szobrot Maia Teszler és Mircea Malan nagyváradi alpolgármester leplezte le, majd ki-ki saját hagyományának megfelelően virágokat vagy köveket helyezett a talapzatra.

[popup][/popup]