A Holokauszt Emlékközpont új vezetőt kap?

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Dr. Kovács Tamás, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatójának mandátuma 2022. június 30-án lejár.

A Holokauszt Emlékközpont épülete (Forrás: hdke.hu)

Mint azt az igazgató körleveléből tudható, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) kuratóriuma elnökének javaslatára Kovács mandátumát nem hosszabbították meg.

A HDKE közérdekű adatai itt találhatók. (A délelőtt folyamán nem voltak elérhetőek a dokumentumok).

Legutóbb 2018-ban volt vezetőváltás az intézményben, melyről itt írtunk.

Dr. Kovács Tamás

A kuratórium elnöke Dr. Grósz Andor orvos professzor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, aki korábban a Kecskeméti Repülőkórház főigazgatója, majd a Honvéd Kórház főigazgató-helyettese volt.

A kuratórium tagja volt mások mellett Dr. Róna Tamás, a Kecskeméti Zsidó Hitközség rabbija is, (jelenleg a Felügyelő Bizottság tagja) aki sokat szerepelt az elmúlt években a zsidó közélettel kapcsolatos hírekben.

A kuratórium jelenlegi tagjai:

Bodnár Dániel (EMIH)
Chaillet Giusti del Giardino Zsuzsanna
Dr. Felmájer Péter (a Mazsihisz Közép-magyarországi Területi Csoportjának elnöke)
Gecsényi Lajos (történész)
Dr. Grósz Andor (a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke), egyben a kuratórium elnöke
Dr. Zima András Károly (történész)
Sessler György (A MUSZOE elnöke)
Szalay-Bobrovniczky Vince (államtitkár-helyettes a kormány részéről)

2018-as sajtóinformáció szerint a régi-új vezetés szerette volna felrázni az “évi 20-22 ezer látogatót vonzó intézményt”.

Prof. Dr. Grósz Andor

A HDKE sorsával kapcsolatos találgatások 2014 óta zajlanak, mióta a Sorsok Háza terve nyilvánosságot kapott, ám koncepciója jelentős szakmai és politikai ellenállásba ütközött.

A két intézmény szerepéről, egymáshoz való lehetséges viszonyáról, a párhuzamos működés indokoltságáról, illetve feleslegességéről eszmecserék és viták zajlanak, miközben a Sorsok Háza tervének kidolgozását és az intézmény majdani működtetését a Köves Slomó vezette EMIH-re bízta a kormány, de egy általuk kidolgozott koncepció is elvérzett a bírálatok közepette.

A legfrissebb hírek szerint új, átdolgozott koncepcióval tervezi az EMIH 2024-ben megnyitni a Sorsok Házát, ám ennek részletes terveiről a nyilvánosság előtt még kevés szó esett.

[popup][/popup]