A holokauszt áldozataira emlékeznek több városban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Kegyelet

A holokauszt áldozataira emlékeznek a deportálások 73. évfordulója alkalmából több városban vasárnap.

Szegedi megemlékezés

Szegeden délelőtt az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. Az ünnepségen B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő és Salamon István holokauszttúlélő, a hitközség alelnöke mond beszédet. A kegyetlenül halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet, az istentiszteletet Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora vezeti. A holokauszt szegedi áldozataira Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora emlékezik.

Veszprémben ugyancsak délelőtt emlékeznek meg a városból és környékéről elhurcolt és megölt zsidó vallású áldozatokról az önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség szervezésében. Beszédet mond Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester. A zsidó temetőben gyászistentiszteletet tartanak Verő Tamás főrabbi vezetésével.

Veszprém – a kép bal szélén Yossi Amrani izraeli nagykövet

Kaposváron is megemlékeznek a mártírokról a soá 73. évfordulóján. Az eseményen részt vesz Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester.   Megtizedelték a várost, mondta beszédében Róna László, a kaposvári zsidó hitközség elnöke, arra utalva, hogy a megyeszékhely lakosságának tizede zsidó származású volt. Belőlük több mint 3000-et deportáltak, és csak 29 kaposvári zsidó menekült meg. Hozzátette: a haza nem védte meg testvéreinket az őrült eszmétől. 90 százalékos volt a vidéki zsidóság vesztesége. A mai politikusok nem felelősek a történtekért, de azért igen, hogy ne engedjék feledésbe merülni a holokausztot.

Kaposvár – emlékezés a zsidó temetőben

Gyöngyösön a városi gettó 1944-es kiürítésének évfordulóján a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség emlékezik meg az áldozatokról. A szertartást Radnóti Zoltán főrabbi és Rudas Dániel kántor vezeti. Beszédet mond Horváth László országgyűlési képviselő (Fidesz) és Hiesz György polgármester (MSZP-DK-Együtt).

A holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatai deportálásának évfordulója alkalmából délután tart megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány. Emlékező beszédet mond Vantara Gyula (Fidesz), a város országgyűlési képviselője.

Megemlékezés Győrben

A tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek. Az Adolf Eichmann által irányított német egység a magyar közigazgatás és csendőrség aktív közreműködésével néhány hónap alatt 437 ezer vidéki zsidót hurcolt haláltáborokba. Auschwitzba napi négy szerelvény, összesen 147 vonat indult.

 

Címkék:Holokauszt-megemlékezés

[popup][/popup]