A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a vészkorszak üldöztetéseiért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya nevében bocsánatot kért a zsidóktól vasárnap a zsidók második világháború alatti hollandiai üldöztetéséért.

Mark Rutte. Fotó: EPA-EFE/Sacha Steinbach

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett amszterdami megemlékezésen Mark Rutte úgy fogalmazott, hogy “most, amikor már csak az utolsó túlélők vannak közöttünk, a kormány nevében bocsánatot kérek a korabeli hatóságok cselekedeteiért”.

A holland kormány “túl keveset tett” a nácik által üldözött zsidó származású állampolgárok védelme érdekében. “A holland kormánytisztviselők készséggel álltak rendelkezésre a németek parancsaira. Volt némi ellenállás a hollandok részéről, de összeségében nem sok. Legtöbben passzívan elnézték, hogy honfitársaikat elkülönítették, és megfosztották őket emberi méltóságuktól” – hangsúlyozta Rutte.

A második világháború utáni holland történelemben ez volt az első alkalom, hogy a kormányfő bocsánatot kért az akkori holland állam második világháború alatt elkövetett cselekedetiért.

Nyolc éve, 2012-ben Mark Rutte még elutasította a holland jobboldali Szabadságpárt felhívását a bocsánatkérésre, azzal az indokkal, hogy 2000-ben a kormány már bocsánatot kért azért a “hűvös fogadásért”, amelyben a náci koncentrációs táborokból visszatérő zsidó túlélőket részesítették.

1995-ben Beatrix holland királynő a jeruzsálemi knesszetben felszólalva “kivételesen kevésnek” nevezte azokat a holland állampolgárokat, akik segítettek az üldözöttek mentésében. Ugyanebben az évben a királynő úgy nyilatkozott, hogy “a hollandokat a holokauszt ténye mély szégyenérzettel tölti el”, hivatalos bocsánatkérésre azonban nem került sor.

A második világháború alatt körülbelül 140 ezer zsidó származású állampolgár élt Hollandiában, akik közül több mint 25 ezer náci német birodalomból menekült oda a nemzetiszocialista diktatúra elől. 1940 májusában a hitleri Németország megtámadta az addig semleges Hollandiát, amely még abban a hónapban megadta magát.

A Jad Vasem holokauszt emlékközpont adatai szerint Hollandia megszállása alatt mintegy 107 ezer zsidót hurcoltak el a nácik koncentrációs táborokba. Közülük alig ötezren érték meg a táborok felszabadítását, és tértek haza. A német megszállás idején ugyanakkor mintegy 25 ezer zsidót honfitársaik bújtattak Hollandiában. (MTI)

[popup][/popup]