A Hezbollah európai feketelistán?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Unió mérlegeli, hogy a libanoni Hezbollahot a terrorista szervezetek listájára tegye –tudósít a Jerusalem Post. Erre buzdította a francia elnököt, Francois Hollande-ot a Zsidó Világkongresszus (WJC) képviselője egy szerdai üzenetében.

Bulgaria Israelis Attacked

A felrobbantott turistabusz

Izrael már régen leszögezte, hogy a hatalmas rakétaarzenált felhalmozó siíta Hezbollah terrorista szervezet, mely az izraeli civil lakosság ellen használja fegyvereit, és régóta buzdítja az Uniót erre a lépésre.

Az európai mérlegelés konkrét oka az, hogy a Hezbollah európai területen követett el merényletet. 2012. július 18-án Burgasz kikötőjében, Bulgáriában terrortámadás ért egy izraeli turistacsoportot. A bombamerényletben meghalt öt izraeli, valamint egy bolgár buszsofőr. 32 izraeli megsebesült. Izrael a Hezbollahot vádolta a merénylettel.

A bolgár hatóságok vizsgálatai szerint valóban a Hezbollah áll a merénylet mögött. Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter szerint azonosítottak két elkövetőt, akik a Hezbollah katonai szárnyához tartoznak, és kanadai ill. ausztrál útlevéllel léptek be az országba. Cvetanov egyidejűleg együttműködésre szólította föl a libanoni hatóságokat az ügyben.

Az EU szakértői szerint egyértelmű a kapcsolat a merénylet és a Hezbollah között. Utóbbi persze mindent tagad és a vádakat az izraeli paranoiának tulajdonítja.

 

[popup][/popup]