Terror: izraeli turistákat szállító buszt robbantottak fel Bulgáriában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bomba robbant egy izraeli turistákat szállító buszon, a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban szerda délután. A merényletben nyolcan haltak meg – közölte csütörtökön az izraeli külügyminisztérium. Helyszíni beszámolók alapján a busz fiatal nyaralókkal volt tele, akik éppen akkor indultak volna a szállodájuk felé.

terrorbulgaria 1

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt vádolja a merénylettel. “Minden jel Iránhoz vezet.” – mondta – “Izrael erősen fog válaszolni az iráni terrorra”. Irán egyelőre nem kommentálta az izraeli vádakat. Ehud Barak védelmi miniszter a libanoni Hezbollahot tartja felelősnek a robbantásos merényletért. Izraeli tisztségviselők korábban elmondták, hogy Bulgária, amely népszerű úti cél az izraeli turisták körében, ki van téve a Törökországból beszivárgó iszlamista szélsőségesek támadásainak.

A BBC szerint Izrael januárban arra kérte Bulgáriát, hogy erősítse meg a busszal utazó izraeli turisták védelmét.

Lior Ben Dor külügyi szóvivő elmondása szerint a robbanásban hat izraeli vesztette életét és 32 sebesült meg. Az izraeli média szerint a további két halott bolgár volt. A korábbi hírek még összesen hat halottról szóltak. A szóvivő elmondta, hogy a halálos áldozatok azonosítása még néhány óráig, esetleg egy napig is eltarthat. A zsidó állam külön repülőgépet indított Burgaszba, hogy hazahozza azokat a sérülteket, akik szállítható állapotban vannak.

A robbanás után két további busz kigyulladt. A területet azonnal lezárták és senki nem hagyhatta el a repteret, az összes repülőjáratokat Várnába irányították át. Izrael a Bulgária felé tartó összes járatát leállította. Lezárták a szófiai repteret is, a plovdivi 1-es terminálról sem repülhetnek járatok, az összes többi repülőtéren megemelték a biztonsági fokozatot. A repülőterek várótermeiben kutyás rendőrök ellenőrzik a csomagokat. A 28 könnyebb sebesültet burgaszi kórházba szállították, a három súlyos sérültet pedig Szófiába – mondta a minisztérium szóvivője a vöröskereszt izraeli megfelelőjének, a Magen David Adom (MDA) szolgálatnak a mentőire hivatkozva, akik meglátogatták a sebesülteket.

A merényletet, mely a burgaszi reptéren érte a buszt, egyelőre senki nem vállalta magára. Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter azt közölte, hogy öngyilkos merénylő követte el a támadást az izraeli turistákat szállító busz ellen. Bolgár sajtóhírek szerint a támadásban a merénylő is meghalt. Szemtanúk és a repülőtéren lévő kamerák felvételei szerint egy hosszú hajú, rövidnadrágos, hátizsákos férfi járkált a parkolóban az autók között. A férfit nem lehet megkülönböztetni a többi turistától.

terrorbulgaria 2

A férfinél találtak egy jogosítványt, amelyet az Egyesült Államokban, Michiganben adtak ki. Az amerikai és izraeli hatóságokkal való adategyeztetés után azonban kiderült, hogy a dokumentum hamis. Így a merénylő személyazonosságát egyelőre nem sikerült megállapítani.

A merényletet elítélte és részvéttáviratot küldött Simon Peresz izraeli államfőnek az éppen izraeli látogatásáról hazafelé tartó Áder János köztársasági elnök: „Engedje meg, hogy Magyarország köztársasági elnökeként mély részvétemet fejezzem ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánjak a sebesülteknek” – áll a részvéttáviratban.

A Magyarország Külügyminisztériuma is a leghatározottabban elítéli a bulgáriai Burgaszban izraeli nyaralókat szállító busz ellen elkövetett, több halálos áldozatot és számos sebesültet követelő robbantást. Mint fogalmaztak: “az ártatlan és védtelen áldozatokkal szemben elkövetett gyalázatos és gyáva tettre nincs és nem is lehet elfogadható magyarázat”.

Barack Obama amerikai elnök elítélő nyilatkozatában „barbár terrortámadásnak” nevezte a bulgáriai merényletet. “Miután Izrael tragikus módon ismét a terrorizmus célpontjává vált, az Egyesült Államok megerősíti rendíthetetlen elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, valamint kifejezzük az izraeli nép iránti mély barátságunkat és szolidaritásunkat” – jelentette ki az elnök. Hillary Clinton külügyminiszter rámutatott, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Bulgáriának és Izraelnek.

A robbanás a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház (AMIA) ellen 18 évvel ezelőtt, 1994. július 18-án elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő merénylet évfordulóján történt.

A közelgő londoni olimpiai játékok miatt nagy hangsúlya, s szomorú aktualitása van és éberségre int a mostani véres merénylet. 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián. A tragikus végű akció során tizenegy izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

[popup][/popup]