A Heti Válaszban szedi ízekre a megszállási emlékművet egy neves piarista

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyílt levelet írt Borókai Gábor Heti Válasz-főszerkesztőnek a hetilapban Jelenits István piarista szerzetes, volt tartományfőnök, amelyben Borókai egy áprilisi, a német megszállási emlékművel kapcsolatos írására reagál.

Jelenits István fotó MTI Soós Lajos

Jelenits István (fotó: MTI, Soós Lajos)

Jelenits István Széchenyi-díjas és Corvin-láncos piarista szerzetes a Heti Válaszban megjelent, Borókai Gábor főszerkesztőnek címzett nyílt levelében azt írja, a német megszállási emlékmű felirata (“A II. világháború áldozatainak emlékére”) és alakjai sem fejezik ki azt, amit a kormányzat neki tulajdonítani szeretne, vagyis hogy Magyarország 1944. március 19-én a megszállással elvesztette szuverenitását.

Mint ismert, Orbán Viktor korábban Dávid Katalin művészettörténésznek azt írta, “a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan”, a miniszterelnök azt írta, a birodalmi sas szerinte a németeket szimbolizálja, az angyal Magyarországgal azonosítása pedig hamar teret nyert, ő maga az ártatlan áldozatokat azonosítja az angyal alakjával, ezért a művész angyal melletti döntését is értékesnek tartja.

Jelenits rámutat, az emlékművön “Gábriel arkangyalnak” szánt alakról az egyszeri járókelőnek nem fog eszébe jutni, hogy köze lenne a magyarokhoz, mert bár Borókai ezzel kapcsolatos vezércikke szerint Gábriel arkangyal közbenjárására kapta Szent István a koronát, a korabeli legendák erre nem tesznek utalást. Az emlékművön megjelenő birodalmi sasról a szerzetes azt írja, az nem csak Németországra utalhat.

“Ön azt panaszolja, hogy a kritikusok szerint ‘a szobortervből árad a ravaszság’. Én inkább attól tartok – így látatlanban –, hogy semmi sem ‘árad’ belőle, s ez talán még nagyobb hiba” – írja Jelenits István Borókainak hozzátéve, hogy az ország szuverenitásának elvesztését szerinte nem lehetne szobrokkal kifejezni, legfeljebb egy nonfiguratív alkotásra rá lehetne írni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]