Borókai Gábor: História vagy hisztéria?

Írta: Borókai Gábor / Heti Válasz - Rovat: Hírek - lapszemle

“Itt náci emlékmű nem fog épülni” – írták a kordontakaró lepelre, akik napok óta tartó tiltakozásuknak nyomatékot akartak adni, miközben önleleplező dokumentumot gyártottak. Náci emlékművet ugyanis senki sem emelne a főváros szívében. Sem a kormány, sem a helyi önkormányzat. A tiltakozók olyasmi ellen folytatnak engesztelhetetlen küzdelmet, ami nemcsak nincs, de nem is készül lenni.

A szélsőséges érzelmeket kiváltó szoborterven Gábriel arkangyal égbe emelt kézzel állna egy oszlopcsarnok közepén, feje felett kitárt szárnyú birodalmi sas. A felirat: “A II. világháború áldozatainak emlékére.” Mindez feltételes módban. Mert bár az alapozómunkák megkezdődtek a Szabadság téren, a miniszterelnök által húsvét utánra ígért egyeztetés még változtathat a koncepción.

Borókai Gábor

Borókai Gábor

Az emlékmű terve azonban a nyilvánosság érintése óta nem tudta elhagyni a hisztérikus zónát. Elvégre Magyarországon élünk, ahol történelmünk majd’ minden mozzanata vitatott. Kezdve mindjárt az eredettől. Hogy honnan is jöttünk Európába. Aki tehát a múlthoz nyúl, aligha számíthat egyöntetű támogatásra.

A tervezett emlékmű által kavart historikus hisztéria mégis meghökkentő. Mi a baj Gábriellel? Nem sok lehet, hiszen ő nyitja szét a tengert az Egyiptomból menekülő zsidók előtt, ő viszi a hírt Máriának, hogy Jézus nevű gyermeket fogan. És kicsit sem mellékesen Gábriel arkangyal jelenik meg II. Szilveszter álmában, arra figyelmeztetve a pápát, hogy a koronát ne a lengyeleknek adja, hanem István király követének. Nyilván az oszlopok és a timpanonok sem irritálnak senkit. Marad tehát a sas, amely Barbarossa Frigyes óta máig kíséri a németek történetét, és – kétségtelenül – megihlette a hitleri brandépítőket is.

Hogy ebből a kompozícióból hogyan lehet náci emlékműre asszociálni, azt csak azok nem értik, akik nem itt élnek. A kritikusok szerint a szobortervből árad a ravaszság: a magyar kormány a holokauszt felelősségét a birodalmi sasra akarja áttúrni, mintha mindenért csak a németek lennének felelősök. Gábriel meg csak áll ártatlan képpel és imára emelt kézzel.

Csakhogy Magyarországon nincs olyan hivatalos vélemény, amely tagadná vagy akár elmismásolná a holokausztot. Az államfő, a miniszterelnök vagy a diplomáciai kar bármelyik reprezentánsa kétséget sem hagyott afelől, hogy a magyar állam bűnt követett el, amikor 1944-ben nem védte meg megannyi állampolgárát a bevagonírozástól és a haláltáborokba szállítástól. Erre a tragédiára figyelmeztet a budapesti és a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeum és a Terror Háza is.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]