A harédieknek kedvező sorkatonai törvényt tervez a Netanjahu-kormány

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Likud egyik magas rangú tagja szerint a koalíció a téli ülésszak elején előmozdítja a sorkatonai törvényt, jelentette a Kan közrádió csütörtökön.

A sorkötelezettség ellen tiltakozó harédiek Jeruzsálem Mea Sarim negyedében

Ha ugyanis a koalíció nem lépi meg, az ellenzéki Nemzeti Egység elnöke, Beni Gantz kész lesz hasonló, sőt még engedékenyebb törvényvázlatot ajánlani az ultraortodox pártoknak, hogy csatlakozzanak hozzá – írja az ujkelet.live.

A magas rangú tisztviselő kifejtette, hogy a koalíció feltételezése szerint a törvény erős lakossági tiltakozást fog kiváltani.

A tisztviselő szerint mindezek ellenére előmozdítják a törvényt, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amelyben az ultraortodoxok beváltják fenyegetéseiket és kivonulnak a kormányból, sőt talán még koalícióba lépnek a Nemzeti Egységgel. Szerinte ugyanis Gantz készen áll majd arra, hogy többet kínáljon nekik, azon az alapon, hogy „fő, hogy elmozdítsák Netanjahut”.

Az ultraortodox frakciók vezetői a múlt héten fenyegetést intéztek Netanjahu miniszterelnökhöz, miszerint ha nem fogadják el a jesiva tanulók hadkötelezettség alóli mentesítésére szolgáló törvényt, feloszlatják a kormányt. Az ultraortodox pártok a jelenlegi kormányban soha vissza nem térő lehetőséget látnak arra, hogy elérjék az ultraortodoxok felmentését a sorkatonaság alól.

A kormány megoldásokat keres annak biztosítására, hogy a Legfelsőbb Bíróság ne helyezze hatályon kívül a hadkötelezettség alóli mentesítő törvényt az egyenlőségre hivatkozva.

Teljes cikk

[popup][/popup]