A haredi közösség kétszer olyan gyorsan növekszik és fele annyit keres, mint az átlag izraeli népesség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Központi Statisztikai Hivatal évvégén közzétett adatai szerint Izrael népessége 9,291 millió fő.

2020-ban a – írja az ujkelet.live –  lakosság 151 000 fővel, azaz 1,7% -kal nőtt, ami megfelel az izraeli társadalom elmúlt évtizedben mért átlagos növekedési rátájának. A teljes népességnövekedés 84% -a természetes növekedés eredménye, míg 16% a migráció nak köszönhető.

Ezenbelül a haredi közösség kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az átlag izraeli népesség és 16 éven belül várhatóan megduplázódik, ami nagyjából fele időtartam a népesség többi részének azonos arányú növekedéséhez képest – áll az Izraeli Demokrácia Intézet csütörtökön közzétett jelentésében.

A Központi Statisztikai Hivatal, a kormányzati minisztériumok és ügynökségek, valamint az Országos Biztosítási Intézet adatai alapján az intézet jelentésében megállapította, hogy az ultraortodox háztartások átlagosan a többi zsidó háztartás jövedelmének kevesebb, mint a felét keresik, miközben olyan tendenciákat is azonosított, amelyek szerint a közösség tagjai közül többen is magasabb színvonalú felsőoktatásra tértek át a jobban fizető munkahelyek reményében.

Teljes cikk

Címkék:Harédi közösség, Izrael

[popup][/popup]