A Hamasz Murszit támogatta – a gázai palesztinok most ennek fizetik az árát

Írta: euronews - Rovat: Hírek - lapszemle

Sokkal nehezebb a Gázában élők helyzete az egyiptomi hatalomváltás óta. A Hamász ugyanis a megbuktatott elnököt támogatta, ezért a mostani vezetés nem működik együtt a palesztin szervezettel. A határzárat ugyan részben feloldották, de sok palesztin nem tud átjárni dolgozni vagy tanulni Egyiptomba.
hamasm
A palesztin halászok helyzete is sokkal rosszabb – mondta az őket tömörítő szakszervezet egyik vezetője, Mahammad El-Hissi. Szerinte olyan, mintha egy úszómedencében halásznának, most, hogy már az egyiptomi vízpartok közelébe se juthatnak el.
Egyiptom új vezetése ugyanis kitiltotta a gázai halászokat a vizeiről. Az Izraellel való konfliktus pedig már így is régóta leszűkítette a területüket. Mahmoud Abu Hassira halárus azt mondta, hogy a kereskedelem is egyre nehezebben megy, miután kevés a hal, felmentek az árak, az emberek pedig nem tudják megvásárolni a drága halhúst.
A konfliktus miatt a benzin ára is felment, hiszen a határszigorítás miatt abból is alig jut be az országba. Emiatt sok vállalkozás leállt, és tízezrek kerültek utcára.
Az álláspontok pedig nem közelednek, hiszen Egyiptom szerint a Hamasz fegyvereseket juttat be az országba, a Hamasz szerint pedig a határátlépés korlátozásával Egyiptom elzárja Gázát a világtól.
[popup][/popup]