A Hamasz fogságából kiszabadult izraeli túszok intenzív pszichiátriai kezelésre szorulnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász által fogva tartott, de november végén szabadon engedett túszok közül sokan még mindig intenzív pszichiátriai kezelésre szorulnak a fogságban töltött hetek traumája miatt, írja a BBC. Renana Eitan, a tel-avivi Ichilov kórház pszichiátriai vezetője szerint a túszokat olyan súlyosan bántalmazták és olyan traumákat éltek át, amikkel pályafutása során eddig nem találkozott.

A túszok első szabaduló csoportja az átadás előtt

Elmondása szerint a kórházban kezelt 14 kiszabadult túsz – kilenc 18 év alatti, kettő pedig 10 év alatti – között voltak olyan gyerekek, akiket fogva tartóik elkábítottak, többek között ketaminnal, ezért elvonási tüneteik voltak, olyanok, akiket szexuálisan bántalmaztak, vagy láttak erőszakot. De van olyan is, akit egy 1×1,5 méteres ketrecben tartottak, míg egy másik női túsz négy napot töltött a föld alatt, teljes sötétségben – írja a 444.hu.

Eitan szerint a túszok kiszabadulásakor készült örömteli találkozókról szóló híradások elfedték a sötétebb valóságot.

„Először, amikor visszatértek, nagyon boldognak és megkönnyebbültnek tűntek. És mi is nagyon optimisták voltunk. De egy-két nap múlva megláttuk a másik oldalukat, és rájöttünk, hogy súlyos rémálmaik vannak, nagyon-nagyon félnek. Néhányuk nem hajlandó elhagyni a szobát, és súlyos disszociatív tüneteik vannak. Az egyik pillanatban tudják, hogy Izraelben vannak, a következő pillanatban meg olyan, mintha még mindig a Hamász fogságában lennének.”

Teljes cikk

[popup][/popup]