A hadsereg által eltalált autóban terroristák és izraeli túszok is voltak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők pénteken ismertette vizsgálata eredményét, mely megállapította, hogy a 68 éves Efrat Katz valószínűleg az izraeli légierő helikoptertüzének következtében halt meg október 7-én, miközben a Hamász terroristái elrabolták Nir Oz kibucbeli otthonából. A nyilvánosságra hozást megelőzően a vizsgálat megállapításait bemutatták Katz családjának és más érintetteknek.

A vizsgálat szerint a Dél-Izraelben zajlott ütközetek közepette a légierő helikoptere tüzet nyitott egy autóra, amelyben több terrorista is volt. Később szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételei alapján kiderült, hogy a járműben izraeli túszok is voltak – írja az ujkelet.live.

,,A lövések következtében a járműben utazó terroristák többsége meghalt, és valószínűleg a néhai Efrat Katz is” – közölte a hadsereg.

A vizsgálat megállapította, hogy a hadsereg megfigyelőrendszerei nem tudták megkülönböztetni az izraeli túszokat a Hamász terroristáitól, miközben mozgó járművekben voltak, ezért a lövöldözést ,,úgy határozták meg, mint lövöldözés egy járműre benne terroristákkal”.

A légierő főnöke, Tomer Bar vezérőrnagy közölte, hogy ,,nem talált hibát a helikopter-legénység intézkedéseiben, akik a parancsoknak megfelelően végezték bevetésüket egy háború bonyolult valóságában”.

Katz holttestét később megtalálták, és október 25-én eltemették Revadim kibucban.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]