A háború kezdete óta 2792 ukrán állampolgár érkezett Izraelbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ajelet Saked belügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Izrael korlátozni fogja az országba belépő, de bevándorlásra nem jogosult ukrán menekültek számát.

 Ajelet Saked ex-igazságügyi miniszter, a Jamina képviselője 2021. május 26. Fotó: Twitter-videó képernyőfotó

Erről tudósít az ujkelet.live.

,,Jóváhagyunk egyfajta humanitárius korlátot azokra az emberekre, akik nem jogosultak a visszatérési törvényre” – mondta Saked hétfő reggel a Kan közrádiónak nyilatkozva. ,,Az elkövetkező napokban megfogalmazok egy irányelvet erre, mert ezt a helyzetet rendeznünk kell.”

A Népességi és Bevándorlási Hatóság hétfő reggel közölte, hogy a háború kitörése óta 2792 ukrán állampolgár érkezett Izraelbe, közülük 129 fő belépést megtagadták.

A visszatérés törvénye értelmében bárki, akinek legalább egy zsidó nagyszülője van, jogosult az izraeli állampolgárságra.

Saked azt állítja, hogy a háború kezdete óta Izraelbe belépőknek csak körülbelül 10%-a jogosult állampolgárságra. A miniszter továbbá hangsúlyozta, hogy Izrael elsődleges célja a menekülő zsidók és a bevándorlásra jogosult más állampolgárok befogadása.

„Izrael óriási kihívás előtt áll, hogy beolvassza a társadalomba azokat, akik a visszatérés törvénye alapján bevándorlásra jogosultak” – mondta. „Tízezrekre számítunk, de elérhetjük a százezreket is, ha nagy számban jönnek Oroszországból és más volt szovjet országokból. Nekünk ez a központi küldetésünk.”

Míg Izrael az új bevándorlók hullámára való felkészülésre összpontosít, ,,nyugati nemzetként természetesen általában menekülteket is befogadunk” – mondta.

Saked szerint a következő napokban új irányelvet jelentenek be, és addig is minden Izraelbe érkező ukrán menekült rövid ellenőrzés után turistavízummal belépést kap az országba. Jelenleg azoknak az ukrán menekülteknek, akiknek nincs elsőfokú rokonuk Izraelben, 10 000 sékel (1,1 millió Ft) letétet kell fizetniük, amelyet távozáskor visszakapnak.

A letét a biztosíték arra, hogy az ukránok végül elhagyják Izraelt, mivel az ország ritkán ad menekültstátuszt nem zsidóknak. Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter a letéti kötelezettség eltörlését szorgalmazza, melyet ,,logikátlannak és embertelennek” nevez.

,,Azt látjuk, hogy az érkezők többsége [izraeliek] rokona, ami érthető” – mondta Saked. „A következő napokban azonban meg kell fogalmaznunk valamiféle kritériumot, hogy bizonyos számú személynek munkavállalói vízumot adhassunk. A helyzet napról napra változik.”

Teljes cikk

[popup][/popup]