A Duna-Ipoly-Galga menti települések egykor elhurcolt zsidóságára emlékeztek Vácon

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Duna-Ipoly-Galga régió zsidóságának egykori deportálására emlékeztek a történtek 71. évfordulója alkalmából kedden Vácon, a helyi izraelita történelmi sírkertben.

A váci zsinagóga

A váci zsinagóga

Az emlékezőket Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere köszöntötte, valamint levélben Harrach Péter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, aki parlamenti kötelezettsége miatt nem tudott jelen lenni a megemlékezésen.

Fördős Attila beszédében az együttérzés és az empátia fontosságára mutatott rá, és arra, hogy egymás megismerése és a párbeszéd szünteti meg az előítéletet.

Harrach Péter levelében arról írt, hogy az igazi emberséghez saját erőfeszítésre is szükség van, és ez hiányzott azokból, akik 71 évvel ezelőtt a rossz oldalra álltak. Hozzátette: ahhoz, hogy a borzalmak ne ismétlődjenek meg, az emberiesség normáit mindenkinek el kell fogadnia. A hétköznapokban azért kell dolgozni, hogy ezek a normák beépüljenek a közgondolkodásba – mutatott rá a politikus.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a jelen kihívásaival kapcsolatban az egymásnak ellentmondó üzenetekre, az értelmezés nehézségeire hívta fel a figyelmet.

Úgy fogalmazott: “erős politikai deklaráció volt a miniszterelnök által meghirdetett zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben, ugyanakkor aggasztanak bennünket országunk emlékezetpolitikai torzulásai”, a történelem hiteltelen megjelenítéseinek változatos formái.

A Mazsihisz elnöke arra kérte a döntéshozókat, hogy segítsék egyértelműsíteni a pozitív jeleket és dolgozzanak a negatív tendenciák gyengítésén.

Galik Gábor, a Miniszterelnökség főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy jelentős erőfeszítéseket kell tenni egy olyan emlékezetkultúra kialakítására, amely egyaránt törekszik a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára történő méltó megemlékezésre, ugyanakkor a jövő nemzedékei elé a mártírok bátorságát és az áldozatokat segítő embermentők cselekvő szeretetét állítja.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke az oktatás fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy annak segítségével lehet hatékonyan küzdeni a létező antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. Hozzátette azt is, hogy szorgalmazzák olyan oktatási programok létrejöttét, amelyek elősegítik a különböző kulturális identitású emberek lokálpatrióta közösséggé és nemzetközösségé formálódását, emellett mérlegelik egy középiskola létrehozását a kistérségben.

A megemlékezésen a társegyházak, illetve határon túli testvérhitközségek is képviseltették magukat.

 

[popup][/popup]