A cseh parlament elutasította az izraeli termékmegjelölésről szóló EU-rendelkezést

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A cseh parlament visszautasította csütörtökön az Európai Unió egyik rendelkezését, amely azt írja elő, hogy a megszállt palesztin területen lévő zsidó telepeken előállított termékeket megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, és nem szabad azt állítani róluk, hogy Izraelben készültek.

Flag-Pins-Israel-Czech-RepublicAz alsóházi képviselők túlnyomó többsége elfogadott egy nyilatkozatot, amely szerint az unió döntése mögött politikai indokok húzódnak meg, és felszólította a kormányt, tartsa magát a parlament határozatához. Frantisek Laudat konzervatív képviselő azt mondta, hogy „a származási hely megjelölése kellemetlen emlékeket idéz fel a második világháború korszakából, amikor a zsidóknak megkülönböztető jelzést kellett viselniük”.

A kormány még nem reagált a nyilatkozatra és a felszólításra, de a képviselői vita során felszólaló Daniel Herman kulturális miniszter azt mondta, hogy határozottan el kell utasítani az egyetlen közel-keleti demokrácia elleni diszkriminációt.

A Cseh Köztársaság Izrael hagyományos szövetségese az unióban. Izrael prágai nagykövete köszönetet mondott a cseh parlamentnek.

[popup][/popup]