A cseh elnök bocsánatot kért Izraeltől az ENSZ bírálatért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Milos Zeman cseh államfő hétfőn Prágában bocsánatot kért Jichák Hercog izraeli államfőtől amiatt, hogy Csehország a közelmúltban nem csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek nyíltan elutasították az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában egy éve létrehozott bizottság Izraelt bíráló jelentését.

Herzog és Zeman prágai találkozójukon (Fotó: Haim Zach/Az izraeli kormány sajtóirodája)

A cseh államfő izraeli vendégével a Hradzsinban tartott közös sajtótájékoztatót. Ott nyilatkozva Jan Lipavsky külügyminisztert nevezte meg felelősnek a szerinte hibás cseh diplomáciai lépésért.

A kalózpárti Jan Lipavsky vezette külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban már korábban közölte: Csehország már tavaly májusban nyilvánosságra hozta álláspontját, amikor nem szavazta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában az új izraeli bizottság létrehozását. “Ez az álláspontunk továbbra is érvényes” – szögezte le a cseh diplomáciai tárca.

A közelmúltban kiadott jelentésében a frissen létrehozott bizottság úgy fogalmazott, hogy az Izrael és a palesztinok közt fennálló feszültség legfőbb okait a palesztin területek izraeli megszállásában, valamint abban kell keresni, hogy Izrael hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a palesztin lakosság irányában. Az izraeli-palesztin konfliktus befejezésének alapvető feltétele a palesztin területek izraeli megszállásának befejezése – mutattak rá a dokumentumban.

Milos Zeman és Jichák Hercog prágai tárgyalásaikon egybehangzóan elítélték a bizottság jelentésének megállapításait. Zeman elmondta: leveleket kapott a csehországi zsidó közösségektől, valamint az Izraellel együttműködő szervezetektől, amelyek elhibázottnak minősítették a cseh diplomácia álláspontját. “Cseh elnökként ezért szeretnék elnézést kérni a cseh állam ezen állásfoglalásáért” – jelentette ki Milos Zeman az újságírók előtt.

Az izraeli államfő prágai nyilatkozatában ezt a témát nem érintette. Pozitívan reagált viszont Milos Zeman azon igyekezetére, hogy az izraeli cseh nagykövetség székhelyét mihamarabb helyezzék át Tel-Avivból Jeruzsálembe. (MTI, Kokes János)

[popup][/popup]