“A címlap miatt lettél miniszterelnök”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli 13-as csatorna szombat esti Hamakor oknyomozó műsorában hangfelvételeket mutattak be a három korrupciós ügyben érintett Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Árnon Mozes laptulajdonos között, mely állítólag központi bizonyítékát képezi a miniszterelnök elleni 2000. számú ügynek.

A vád szerint a miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Árnon Mozesszel, a Yedioth Ahronoth kiadójával és felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hayommal szemben. Mozes is vádemeléssel néz szembe – írja az ujkelet.live.

Netanjahu és Mozes egyaránt azt állítják, hogy nem tervezték betartani a tárgyalások során tett ígéreteiket, és csak egymást próbálták manipulálni. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a bűnüldözésnek nem lenne szabad belefolynia a közszféra képviselői és a média közötti kapcsolatokba, és az ellene indított vizsgálat ebben az ügyben tükrözi a rendőrség vele szembeni elfogultságát.

Az elmúlt két évben számos kihallgatási és nyomozási anyag írásos kivonata került kiszivárogtatásra, de ez az első alkalom, hogy a média audió felvételeket tett közzé.

A találkozókat Ari Harow, Netanjahu korábbi kabinetfőnöke és tanácsadója rögzítette 2014 végén. Netanjahu tudta, hogy a beszélgetések rögzítésre kerülnek, Mozes nem. Netanjahu a kihallgatásokról készített kivonat szerint először tagadta, hogy megkérte Harowot a találkozók rögzítésére, majd később azt mondta, hogy saját védelmére kerültek rögzítésre.

A felvételeket a rendőrség a Harow elleni nyomozás közben találta, aki 2017 augusztusában kötött alkut az ügyészekkel, így fél év közmunka és 700 ezer sékel büntetés megfizetése után mentesült a jogi felelősségre vonás alól.

A Yedioth Ahronoth az évek során komoly veszteségeket könyvelhetett el a Sheldon Adelson amerikai millárdos finanszírozta Netanjahu pártiként számon tartott ingyenes Israel Hayom napilappal szemben.

A beszélgetésekre azt követően került sor, hogy a bizonyos példányszám felett kiadott izraeli újságokra minimális díj felszámolását követelő törvényjavaslat első olvasata 2014 novemberében elfogadásra került a Knesszetben. Az Israel Hayom törvényjavaslatnak nevezett jogszabályt a Cionista Unió képviselője, Eitan Cabel dolgozta ki, akit a rendőrség kihallgatott az ügyben végzett nyomozás során. A feltételezés szerint Mozes állhatott a javaslat mögött.

Hetekkel a szavazást követően Netanjahu 2014 decemberében feloszlatta a Knesszetet, új választásokat indítva el és egyúttal megfékezve a törvénytervezet haladását. Netanjahu akkoriban a döntését egy állítólagos puccsal magyarázta, amit koalíciós partnerei, a Jes Átid vezetője, Jáir Lapid illetve a Hatnua vezetője, Cipi Livni koordinált.

Ugyanakkor az egyik felvételen Netanjahu azt mondja Mozes-nek, hogy csak mert vége kormánynak, a törvény még átmehet.

Később Netanjahu azonban kitáncol a törvényjavaslat támogatása mögül, azzal érvelve, hogy az időzítés nem megfelelő és a tanácsadói is ellenzik a lépést. Mozes ezt rossz néven veszi, mondván Netanjahu félrevezette, elhitetve vele, hogy nem kell várni a törvenyjavaslat elfogadásával a választások utánig.

Netanjahu később felhozza a Yedioth egyik íróját, Igal Sarnát, aki kifejezetten kritikus vele és családjával szemben, egy Facebook bejegyzést és egy cikket említve. Netanjahu be is perelte Sarnát rágalmazásért.

„Mit akarsz, mit tegyek? Arra kényszerítesz, hogy harcoljak veled,” mondja Netanjahu Mozes-nek. „Ha életcéloddá teszed a tönkretételemet, akkor az életcélom az lesz, hogy harcoljak veled. És ez nem ér véget a választásokkal.”

„Nem hagyhatom, hogy átmenjen. Ha valóban szükséges harcolnom veled minden rendelkezésre álló eszközömmel, nem lesz más választásom.”

„… maga a törvény [az Israel Hayom szabályozására] helyes, és támogatni fogom. De ha tönkre teszel, minden rendelkezésemre álló eszközzel visszavágok … Ez lesz az életcélom. Meg kell ismerned. Csak részben ismersz, és elkerülheted ezt a végkifejletet…”

Ezután Mozes megkérdezi: „Szóval elkerülhetem, és várhatok tőled valami ígéretet a jövőben?”

Egy másik felvételen Netanjahu: „Nem lehet olyan szituáció, amiben támadásnak vagyok kitéve… A jelentések, amiket írtok, mind elfogultak,” mire Mozes: „Mondom, hozz nekem egy írót.”

Egy későbbi beszélgetésen Mozes megkérdezi Netanjahutól: „Hol van a véleményíró?”, mire Netanjahu: „Ez nem a véleményekről szól. A főcímekről. Elfogultak. Minden elfogult.”

Netanjahu és Mozes tárgyalásokat folytattak a lehetséges jelöltekről, és hogy ki fog koordinálni a Miniszterelnöki Hivatal és a Yedioth illetve az Ynet online híroldal szerkesztői között.

Mozes azt mondja Netanjahunak: „Küldj valakit holnap reggel, hogy írjon a véleményoldalra.” „Jelentéktelen,” mondja Netanjahu. „Ha jelentéktelen, akkor nem újság. … azt akarom mondani … Ha az a célod, hogy tönkre tegyél, hogy tökre tedd a Likudot … Mit gondolsz, mit fogok csinálni? Hagysz nekem választást?”

Később szóba kerül a Yedioth Ahronoth egyik címlapja 1996-ból, amely azt állította, hogy Netanjahu megnyerte a Shimon Peres elleni televíziós választási vitát. Mozes: „A címlap miatt lettél miniszterelnök. Ugye tudod, hogy valójában én voltam a szerkesztő abban a három hónapban?”

Egy másik beszélgetésen Netanjahu kijelenti, hogy érdekli a választások előtti lefedettség, továbbá: „Az a küldetésem ezen a választáson, hogy [Naftali Bennettet] 15 szék alá nyomjam.” Mozes ezt követően Bennett védelemi miniszteri kinevezéséről kérdezi Netanjahut, aki azt feleli:. „Ha baloldali jelölt lenne, könnyebb lenne.” Három nappal később megjelent egy Bennettel szemben kifejezetten kritikus cikk az Yneten. A 2015-ös választásokon Bennett pártja 12 székről 8 székre esett vissza.

Egy későbbi felvételen Netanjahu azt mondja Mozesnek: „Jó, miről beszélek? Nem az őszinteségről és a tisztességes médiáról beszélek. És nem arról van szó, hogy az ellenségeskedés szintjét ellenem kilenc és félről hét és félre csökkented … ”

„Rendben, egyértelmű. Arról van szól, hogy biztosítsa a miniszterelnökségedet,” válaszolja Mozes.

Teljes cikk

[popup][/popup]