A belügyminiszter kiutasítaná a BDS-alapító Omar Barghoutit Izraelből

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Arije Deri belügyminiszter vasárnap Twitteren bejelentette, hogy utasította a Népesség- és Bevándorlási Hatóságot, hogy készítsen jogi véleményt a Bojkott, Elszigetelés és Szankciók (BDS) alapítója, Omar Barghouti kitoloncolására.

Arije Deri belügyminiszter, a Sasz vezetője fotó: youtube screenshot

 

Barghoutinak állandó izraeli tartózkodási engedélye van, mivel feleségül vett egy arab izraeli nőt, akivel Akkón él.

„Gyors intézkedéseket tervezek annak érdekében, hogy megfosszam Omar Barghouti izraeli tartózkodási státuszától,” írta Deri Twitteren a lépést bejelentő nyilatkozatában. „Egy olyan emberről van szó, aki mindent megtesz, hogy ártson az országnak, ezért nem élvezheti a jogot, hogy Izraelben tartózkodjon.”

A belügyminisztérium szerint Bargouti kitoloncolásának szorgalmazása azt követően merült fel, hogy Dina Zilber főügyész helyettes közölte, hogy a belügyminiszternek jogában áll bevonni a BDS-alapító tartózkodási státuszát.

Egy 2018-as izraeli tartókodásra vonatkozó törvénymódosítás, ami a bizalommal való visszaélést jelentős bűncselekménnyé emeli, lehetővé teszi a belügyminiszter számára, hogy elvegye a magánszemélyek tartózkodási státuszát. A törvény szerint Izrael bojkottálása ilyen bűncselekménynek minősülhet.

Izrael az elmúlt évek során az utazási dokumentumai meghosszabbításának megtagadásával többször megakadályozta, hogy Barghouti elhagyja az országot. Barghouti nem rendelkezik teljes jogú állampolgársággal.

[popup][/popup]