Sem a BBC, sem a Sky nem adja a gázai segélyfelhívást

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

A BBC után a brit Sky televízió is megtagadta, hogy sugározza a gázai övezeti izraeli offenzíva áldozatainak megsegítését célzó jótékonysági felhívást.
 

Forrás: HVG

 

A legnagyobb brit jótékonysági szervezetek közül tizenhármat tömörítő testület, a Katasztrófák áldozatait segélyező bizottság (DEC) fordult azzal a kéréssel a műsorszolgáltatókhoz, hogy hétfőn a főműsor-időben tegyék közzé az adakozásra buzdító felhívást.

A fölkérést elutasította a BBC és a Sky, amelyek 24 órás hírcsatornái figyelemmel kísérik a közel-keleti helyzetet és folyamatosan tudósítottak Izrael háromhetes háborújáról. Indoklásuk szerint nem akarják azt a látszatot kelteni, mintha egyik fél oldalára állnának a konfliktusban.
   
“Újságírói elkötelezettségünk az, hogy megalkuvást nem ismerő tárgyilagossággal bemutatjuk ennek a történetnek minden oldalát” – hangsúlyozta John Ryley, a Sky News vezetője hétfői közleményében.
   
“Nagyon alapos mérlegelés után ezért döntöttünk úgy, hogy a gázai segélyfelhívás sugárzása ez idő szerint nem egyeztethető össze azzal a szereppel, hogy kiegyensúlyozottan és tárgyilagosan számoljunk be hallgatóinknak a helyzet alakulásáról” – olvasható a BBC szombati állásfoglalása után megjelent közleményben.
   
A Sky döntéséig a BBC volt az egyetlen, amely elutasította a felhívás közzétételét, amit nemcsak politikusok és hírmagyarázók kifogásoltak, de nagy felzúdulást váltott ki a közvéleményben is: több mint 11 ezer néző emelte fel szavát a BBC eljárása ellen. A bírálók táborához még az angol egyház vezető személyiségei is csatlakoztak.
   
Nem először fordult elő, hogy a BBC visszautasította a DEC kérését. Így járt el akkor is, amikor az a libanoniak javára gyűjtött 2006-ban a Hezbollah libanoni síita szervezet és Izrael közötti fegyveres konfliktus után.
  
A DEC szóvivője közölte, hogy megérti a BBC és a Sky döntését, de hozzátette: “a pártatlanság számunkra a humanitárius igények kielégítését jelenti, az ínség pedig óriási”.
 

[popup][/popup]