Holland tüntetők: „Hamaszt Gázába, zsidókat meg a gázba”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai konfliktus eseményei szó szerint az egész világot megmozgatják. Bolíviától Hollandián át egészen Pakisztánig tüntetések sorozatát indították el a palesztin oldal támogatói.
 

Forrás: ATV

 

A Gázába indított segélyszállítmányok után a humanitárius segítségnyújtáson kívül Kuba lakosai már tüntetésekkel is kifejezik, hogy a konfliktusban a palesztinok oldalán állnak. A tüntetők Izraelt tömeggyilkossággal vádolják. Ezeknek a kubai lányoknak a zászlóira ez van írva: Elég a népirtásból, békét akarunk!

Tüntetni azonban nem csak az utcán állva, transzparensekkel lehet. Latin-Amerikában Venezuela, valamint Bolívia is hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, hogy így tiltakozzanak a gázai övezet ellen még tavaly decemberben elindított hadműveletek ellen.

Venezuela elnöke, a szocialista Hugo Chavez éles bírálója Izraelnak és az Egyesült Államoknak. Chavez nem tartotta túlzásnak a „palesztinok holokausztjának” titulálni a gázai eseményeket.

A szintén erősen baloldali nézeteket valló Evo Morales bolíviai elnök még tovább ment a következő kijelentésével: „Az ilyen bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül. Követeljük, hogy a vérontásokért felelős döntéshozók és parancsnokok kerüljenek a Nemzetközi Bíróság elé.”

Az említett Nemzetközi Büntetőbíróság előtt is egy közel 170 fős tüntetőcsoport gyülekezett össze Hágában. A holland megmozdulásra egy, a palesztinok jogait védő szervezet hívott fel. Egy részük azt kiabálta: „Hamaszt Gázába, zsidókat meg a gázba”

Az Északi-tenger másik partjánál, Dániában 100 fiatalt kellett őrizetbe vennie a rendőrségnek, mikor a palesztinok melletti szimpátiatüntetés erőszakba torkollott. A letartóztatottak többsége arab származású.

És nem hagyhatjuk ki a legnagyobb, és legsűrűbben lakott kontinens eseményeit sem, ahol Pakisztán nemzetgyűlésének törvényhozói határozatban ítélték el az izraeli hadműveleteket. Az egyik vallási párt szervezésében iskolás korú gyerekek vonultak végig a főváros utcáin a palesztinok mellett tüntetve.

Bár az izraeli hadműveletek továbbra sem állnak le, a fegyverszünetet sürgető tárgyalások egyre intenzívebbek. A palesztinok azt követelik, hogy Izrael vonja vissza a csapatait a térségből, és oldja fel több hónapja tartó blokádját Gáza határain.
 

[popup][/popup]