Nézeteltérés az izraeli kabinetben Gáza miatt

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A jelek szerint feszültségek vannak az izraeli kabinetben a gázai hadműveletek jövőjével kapcsolatban – írja a Tel Avivban megjelenő napilap.
 

Forrás: Globusz.net

 

Ennek következtében múlt kedden már nem ült össze az izraeli Politikai-Biztonsági Tanács, Ehud Olnmert pedig elhárította védelmi miniszterének azon kérését, hogy fogadja őt. A hátérben az a nézeteltérés áll, hogy míg Ehud Barak hadügyminiszter, valamint Cipi Livni külügyminiszter a teljes hétvégét kitöltő humanitárius tűzszünetet hirdetne, addig a miniszterelnök a harcok folytatását követeli.

Olmert úgy véli: addig semmilyen engedményt sem tehetnek, ameddig teljesen meg nem törik a Hamász ellenállását, azaz, amíg az képes rakétákat kilőni Izraelre. Ezzel két minisztere is egyetért; nem véletlen, hogy a védelmi minisztérium részéről egy időre elnapolták a Politikai-Biztonsági Tanács katonai vezetőjének, Amosz Giladnak a kairói útját, mely a tűzszünet feltételeit lett volna hivatva tisztázni, Barak pedig kitérően nyilatkozott Ban Ki-mun ENSZ főtitkár azonnali tűzszünetet sürgető felhívására is. A két miniszter mindössze olyan gesztusokat sürget, melyek az izraeli fél jóhiszeműségét és jóindulatát jeleníthetnék meg nemzetközi szintéren.

A lap védelmi szakértőkre hivatkozva megjegyzi: bármekkora befolyással is rendelkezik Barak és Livni, a Politikai-Biztonsági Tanácson belül csak konzultációs joguk van, Olmert, hiába jelenít meg kisebbségi véleményt a „trojkán” belül, mégis ő mondja ki az utolsó szót az ilyen horderejű kérdésekben.

A megszólaltatott szakértő Barak és Livni javaslatát azzal hozza összefüggésbe, hogy mindketten attól tartanak: a jövő kedden hivatalát átvevő Barack Obama felszólíthatja Jeruzsálemet, hogy azonnal állítsa le a gázai akciót. Egy ilyen radikális üzenetet meg lehetne előzni azzal, ha Izrael nagyobb önmérsékletet tanúsít.

[popup][/popup]