Róma polgármestere elítélte a kezdeményezést

Írta: Ma - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó áruk bojkottálását szorgalmazza egy szakszervezet Olaszországban. Olasz politikusok felháborodottan reagáltak arra, hogy egy kis szakszervezet a zsidó tulajdonban álló római üzletek bojkottjára szólított fel a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletek elleni tiltakozás jegyében.

Forrás: Ma

 

A kereskedelmi munkavállalók ezreit tömörítő Flaica-cub csütörtökön közleményben tudatta, hogy kezdeményezi a “római zsidó közösséghez kötődő” üzletek bojkottját. A szakszervezet azt javasolja a vásárlóknak, hogy tiltakozásukat a ruházati üzletekre összpontosítsák.

Ezek közül nagyon sok hagyományosan az olasz főváros kis zsidó közösségének tulajdonában áll. Gianni Alemanno, Róma polgármestere határozottan elítélte a kezdeményezést, mondván, hogy az a múltat idézi, amikor a fasiszta rendszer félantiszemita politikájának részeként bojkottot szervezett a zsidó tulajdonú boltok ellen az 1930-as években. A jobboldali polgármester el is ment ingeket és nyakkendőket vásárolni egy zsidó tulajdonban álló ruházati üzletbe, hogy így nyomatékosítsa álláspontját és fejezze ki a római zsidó közösség iránti támogatását.

A meghatározó súlyú szakszervezetek és baloldali politikusok ugyancsak bírálták a bojkottfelhívást. Massimo D,Alema volt miniszterelnök abszurdnak és veszélyesnek nevezte a kezdeményezést.

A zsidó közösség jelezte, hogy jogi lépéseket tesznek a rasszizmus elleni olasz törvény alapján.
 

[popup][/popup]