Piknik Debrecenben a zsidó kultúra népszerűsítésére

Írta: Kibic - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Először szervez Budapesten kívül rendezvényt a Kibic a zsidó kultúra népszerűsítésére április 9-10-én. A vendéglátó Debreceni Zsidó Hitközség és a résztvevő civil szervezetek is úgy vélik, nagyon fontos, hogy a vidéki zsidóság is a figyelem fókuszába kerüljön, és hogy itt is legyen lehetőség a párbeszédre zsidók és nem zsidók között, amelynek kialakítására jó lehetőséget ad a mostani fesztivál.

A Pásti utcai ortodox zsinagóga átadási ünnepsége Debrecenben 2015. április 26-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Pikniket szervez a zsidó kultúra népszerűsítésére a Kibic Szövetség Debrecenben április 9-10-én, Magyarország második legnagyobb városában, ahol zsidó civil szervezetek mutatkoznak be, illetve filmvetítések, kiállítások, étel és italkóstolók, gyerekprogramok várják a látogatókat.

„Nagyon fontos, hogy végre nem csak és kizárólag Budapest adhat otthont egy ilyen átfogó, a szervezetek széles skáláját felvonultató szövetség rendezvényének”, mondta a vendéglátó Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás. „Az ország második legnagyobb városában az ország második legnagyobb zsidó közössége él, jó kapcsolatot ápol a többi vallási felekezettel, és a Piknik nagyszerű lehetőség megmutatni, hogy aktív és sokszínű zsidó kulturális és vallási élet létezik Budapesten kívül is”, tette hozzá.

„A zsidósággal kapcsolatban Magyarországon nagy a tudatlanság”, nyilatkozta a Pikniken résztvevő egyik szervezet, a Centropa Alapítvány munkatársa, Czingel Szilvia. A szakember reméli, hogy az ilyen találkozók megrendezésével csökkenthetők az előítéletek, és egészséges beszélgetések alakulhatnak ki a közönséggel.

A Bálint Ház egyik fő feladatának tartja, hogy együttműködéseket hozzon létre, hogy összehozzon szervezeteket, egyéneket, ismerősöket, ismeretleneket, zsidókat és nem-zsidókat. A szervezet hidakat szeretne építeni és ajtókat nyitni, és így erősíteni a zsidó közösséget. „A debreceni esemény azért fontos számunkra, mert nincs elég gyakran arra lehetőség, hogy Budapesten kívüli zsidó közösség kerüljön a figyelem fókuszába. Szeretnénk kapcsolatokat építeni és megismerni a debreceni zsidó közösséget”, jelentette ki Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója.

A Pikniken szintén résztvevő Haver Alapítvány oktatási tevékenységének egyik legfontosabb eleme, hogy zsidó és nem zsidó fiatalok között alakítson ki párbeszéded, közös munkát. Éppen ezért, tartják fontosnak a Budapesten kívüli programokat, ahol kisebbek a zsidó közösségek, így a párbeszéd kialakulása is nehezebb, több erőfeszítést igényel.

A Gólem Színház másfél éve komoly hangsúlyt fektet a vidéki megjelenésre (megjelenésekre). A ‘Jön a Gólem’ turné alkalmával 12 vidéki városba látogatott el, és meglepően nagy érdeklődést tapasztalt a zsidó kultúra iránt; így szívesen utaznak Debrecenbe is, ahol egyébként a JAG turné befejező workshopját is tartják!

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Bálint ház, Debreceni hitközség, Gólem Színház, Haver Alapítvány, zsidó civil szervezetek

[popup][/popup]