Fordulat? – Éles egyiptomi bírálat a Hamásznak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izrael elleni rakétatámadások azonnali beszüntetését követeli a terrorcsoporttól az egyiptomi külügyminiszter.

Forrás: MTI

 

A Hamásznak vállalnia kell, hogy nem lő ki rakétákat Izraelre – szorgalmazta Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter egy egyiptomi-török békekezdeményezés keretében.

A miniszter bírálta a Gázai övezetet ellenőrző Hamászt, mert az szerinte ürügyet szolgáltatott Izraelnek arra, hogy megtámadja a palesztin területet.

Ahmed Abul Geit az izraeli légi támadások azonnali leállítását követelte, de hangsúlyozta az is, hogy a Hamásznak el kell köteleznie magát amellett, hogy ha létrejön egy tűzszüneti megállapodás a két fél között, kikényszeríti, hogy palesztin részről ne sértsék azt meg. Máskülönben “valamelyik laza csoport úgy dönthet, hogy nem hagyja abba a rakétatámadásokat és megnehezítheti a tűzszünet életbe lépését” – figyelmeztetett.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök csütörtökön Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyalt a két ország nevéhez fűződő közös javaslatról. A kezdeményezés Izraelt azonnali fegyvernyugvásra hívja fel, szorgalmazza a korábbi fegyverszünethez való visszatérést és azt, hogy nemzetközi megfigyelői mechanizmus biztosítsa a gázai határátkelők megnyitását.

[popup][/popup]