80 éve történt a Iaşi / jászvásári pogrom

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az 1941-es jászvásári / Iaşi pogrom nemcsak a zsidóság tragédiája, hanem a román nemzet drámája is, amelynek ennek felelősségével mindig szembe kell néznie – írta Klaus Iohannis román államfő a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 80. évfordulója alkalmából kedden közzétett üzenetében. (Cikkünk megrázó képeket is közöl.)

Iasi (Jászvásár) zsidó lakói a háború előtt

“A leplezetlen gyűlölet, a szörnyű erőszak, az emberi méltósággal szembeni megvetés csak egy része volt a korabeli hatóságok eszköztárának, amellyel gyakorlatba ültették azt az iszonyatos tervet, amely a város zsidóktól történő megtisztítását célozta. Több mint tizenháromezer ártatlan ember szenvedett kínhalált, miután a hatóságok, amelyeknek védeniük kellett volna őket, hóhéraikká váltak. A jászvásári zsidókat leírhatatlan kegyetlenséggel, erőszakkal elszakították szeretteiktől, otthonuktól, vadul ütlegelték, majd halálvonatokba zárták, vagy meggyilkolták őket” – idézte fel megemlékezésében a román elnök.

Iohannis rámutatott: szenvedésük felidézése, az áldozatok előtti tisztelgés, a felelősség vállalása jelenti a biztosítékot arra, hogy Románia elismeri felelősségét, tiszteletben tartja az emberi méltóságot, az alapvető jogokat és a másságot. Az elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett: az utóbbi időben egyre gyakoribbak a történelemhamisító, történelmi eseményeket tagadó próbálkozások, a populizmus és antiszemitizmus is egyre inkább jelen van a román közéletben.

Razzia az 1941-es jászvásári pogrom ideje alatt (Fotó: Yad Vashem Photo Archives 1214/2)

Jászvásáron hétfőn háromnapos megemlékezéssorozat kezdődött, amelyen a romániai zsidó hitközség, a bukaresti székhelyű Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, a román állami hatóságok és a Bukarestben akkreditált nagykövetségek képviselői is részt vesznek. Szerdán a kétkamarás román parlament együttes ülésen emlékezik meg a 80 éve történt jászvásári pogromról.

A Iaşi pogrom áldozatai

1941 júniusában Ion Antonescu, Hitler szövetségese, a Szovjetunióval frissen hadba lépett Románia akkori Kondukátora parancsot adott arra, hogy Jászvásárt “tisztítsák meg” a zsidóktól, akik akkor a moldovai város lakosságának több mint egyharmadát tették ki. A június 28-án kezdődött pogromnak több mint tizenháromezer zsidó áldozata volt. (MTI)

[popup][/popup]